Jazzgitarist Danny Barker (85) overleden

NEW ORLEANS, 14 MAART. Jazz-gitarist, componist en banjospeler Danny Barker is gisteren op 85-jarige leeftijd overleden aan kanker in zijn woonplaats New Orleans.

Barker heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de jazz, waarvoor hij in 1991 een Lifetime Achievement van de National Endowment for the Humanities ontving. Hij begon op 16-jarige leeftijd banjo te spelen in een ragtime band. In de jaren dertig stapte hij over op de gitaar. Barker werd één van de belangrijkste jazzgitaristen die zijn instrument een prominente plaats gaf in de grote swingorkesten van Benny Carter en Cab Calloway. Hij heeft ook met andere jazz-coryfeeën gespeeld als Jelly Roll Morton, Louis Armstrong, Charlie Parker en Wynton Marsalis. Daarnaast heeft Barker zich ingezet voor de geschiedschrijving van de jazz. (AFP/AP)