Jard van Nes

Jard van Nes (mezzosopraan), Roger Vignoles (piano): Schumann, Wolf, Dvorák (Ottavo, otr c89241)

De liedrecitals die mezzosopraan Jard van Nes tot nu toe op cd uitbracht kenmerken zich door een zorgvuldige uitvoering en opbouw. Zo ook haar nieuwste, met liederen van Robert Schumann, Hugo Wolf en Antonín Dvorák.

De opbouw op deze cd gaat van introvert naar extravert. De sfeer van Schumanns cyclus Frauenliebe und -leben is verstild, de teksten zijn bespiegelend, de emoties hebben ondanks enkele vreugdevolle uitbarstingen een sombere ondertoon. Jard van Nes, die haar stem in het algemeen wat lichter lijkt te kleuren dan we van haar gewend zijn, slaagt er niet helemaal in de intimiteit van Schumanns liederen vast te houden. Vooral de langzame passages klinken af en toe onevenwichtig, lange noten worden te veel in één 'kleur' gezongen, alsof de zangeres zich hier niet volledig op haar gemak voelt.

De uitbundige liederen van deze cyclus, zoals Er, der Herrlichste von allen, komen veel beter tot hun recht. Het geluid van Van Nes lijkt dan ineens veel helderder en sprekender. Datzelfde geldt voor de overige liederen op deze cd. Als de stem ingehouden moet worden, klinkt een lichte onrust. Waar de zangeres zich kan laten gaan, zoals in de verhalende liederen van Wolf op teksten van Eduard Mörike, wordt het geluid levendig. Het best komt Jard van Nes tot haar recht in de zigeunerliederen van Dvorák: helder, uitbundig en enthousiast.

De samenwerking met pianist Roger Vignoles is uitstekend. Hij is nadrukkelijk aanwezig, zonder te veel op de voorgrond te treden.

    • Paul Luttikhuis