Japan doet concessie in ruzie met VS

TOKIO, 14 MAART. De Japanse regering heeft het afgelopen weekiende in het handelsconflict met de Verenigde Staten een concessie gedaan. 's Werelds grootste producent van draagbare telefoons, het Amerikaanse Motorola, zal voortaan meer toestellen kunnen slijten op het drukke traject Tokio/Nagoya. Dat is het traject waar Motorola zich tot nu toe, anders dan in de rest van Japan, wist gediscrimineerd.

Dat is afgelopen zaterdag in Tokio afgesproken tussen vertegenwoordigers van Japan en de VS. De VS zien in dit geval af van sancties. Om de drie maanden zullen beide regeringen bekijken of Japan zijn toezeggingen nakomt.

De afspraak gaat in op 1 april aanstaande, de dag waarop in heel Japan de verkoop van draagbare draagbare telefoons wordt vrijgegeven. Nu kunnen de toestellen alleen tegen bureaucratisch vastgestelde (hoge) tarieven worden gehuurd. Hoewel president Clinton en diens handelsgezant Mickey Kantor van een succes spraken, waarschuwden sommige analisten gisteren in Tokio tegen overspannen verwachtingen. Het onderhavige traject is namelijk een al betrekkelijk verzadigde markt. Bovendien zullen straks nog twee Japanse fabrikanten op dit marktsegment opereren met een nieuw digitaal systeem dat garant staat voor een hoge geluidskwaliteit.

Tot nu toe was het traject Tokio/Nagoya grotendeels het monopolie van een dochter van de Japanse telecommunicatiegigant NTT, Docomo geheten, in weerwil van een afspraak tussen Tokio en Washington om de hele Japanse markt voor iedereen toegankelijk te maken. Boosdoeners waren de bureaucraten van het ministerie van post en telecommunicatie. Zij legden de verzorging van de infrastructuur voor het onderhavige traject in handen van IDO, een bedrijf dat alleen maar stations bouwt waarop de technologie van Docomo toepasbaar is. Zodoende viste Motorola achter het net.