IRA wil overleg, vliegvelden open na derde aanslag

LONDEN, 14 MAART. De Londense vliegvelden Heathrow en Gatwick zijn vandaag weer normaal in bedrijf gegaan nadat een mortieraanval en bommelding door de IRA daar gisteren grote chaos hadden veroorzaakt. De IRA heeft tegelijkertijd in een verklaring opgeroepen tot nieuw vredesoverleg over Noord-Ierland. “De kans op vrede mag niet worden weggegooid”, aldus de IRA. Met deze eerste reactie op het Brits-Ierse vredesplan van 15 december vorig jaar leek de IRA dat plan niet af te wijzen.

De Ierse premier Albert Reynolds heeft de drie mortieraanvallen op Heathrow door de IRA binnen vier dagen een stap terug in het vredesproces genoemd. “Deze meervoudige aanval op Heathrow en de sluiting van Gatwick is een grote miscalculatie van de IRA, het zal het vredesproces niet vooruit helpen”, zei hij gisteren.

Heathrow en Gatwick werden gisteravond tweeënhalf uur gesloten na een bommelding door de IRA, zonder dat de politie iets vond. De politie sprak van een “cynische list van de IRA met de bedoeling onnodig paniek en vrees onder het publiek te zaaien”. Zondagochtend vroeg al was Heathrow bij de vrachtopslag en op het dak van Terminal 4 getroffen door de derde mortieraanval sinds woensdag. Daardoor moest Terminal 4, in gebruik bij onder meer de KLM, enkele uren dicht. De vier mortiergranaten explodeerden niet, en niemand raakte gewond, net als bij de eerdere aanslagen.

Duizenden passagiers strandden op Heathrow toen de IRA later op de dag de gecodeerde bommelding gaf en de autoriteiten tot sluiting van Heathrow en Gatwick besloten. Vertrekkende vluchten werden geschrapt, arriverende vliegtuigen werden naar elders gedirigeerd. De veiligheidsmaatregelen zijn sinds woensdag aangescherpt, maar de mortiergranaten zijn steeds van buiten de omheining afgevuurd.

Militairen en politie met hitte-zoekende apparatuur, metaaldetectors en snuffelhonden kammen de omgeving uit, op zoek naar meer mortiergranaten. Volgens het hoofd van de Britse anti-terreureenheid, David Tucker, zijn de raketlanceerders met tijdontstekingsmechanisme zo goed verstopt - onder de grond zoals gisteren - dat ook massale zoekacties niets opleveren.

De Londense politiecommissaris Paul Condon riep de Britten gisteren op kalm te blijven: “Als gemeenschap moeten we onze kalmte bewaren en niet toegeven aan de wanhoop die de terroristen graag willen doen ontstaan.” Premier Major zei gisteren te vermoeden “dat deze aanvallen tot doel hebben de eenheid in de beweging (de IRA, red.) op een perverse en irrationele manier te versterken”.

Volgens luchthaven-functionarissen zal het vliegverkeer vandaag weer normaal verlopen en kunnen alleen arriverende vliegtuigen kleine vertraging oplopen. (Reuter, AP)