Foto

Foto: VLISSINGEN - De staking van de Duitse bemanning op de veerboot Olau Hollandia is vandaag de derde dag ingegaan.

Het schip, een van de twee Olau-boten op de dagelijkse veerdienst Vlissingen-Sheerness, ligt door de staking sinds zaterdagavond voor de kant. Het andere schip, Olau Britannia, ligt voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt in het dok.

Olau biedt ongeveer 250 mensen die voor de overtocht van vanavond hebben geboekt aan te vertrekken uit Hoek van Holland, Oostende of Duinkerken. Voor degenen die niet op eigen gelegenheid naar die plaatsen kunnen heeft Olau vervoer vanaf Vlissingen. Ook zaterdag- en zondagavond moesten gestrande Olau-passagiers uitwijken naar andere veerdiensten. De staking brak zaterdag uit onder leden van de Duitse vakbond ÖTV. De bond is ontevreden over de onderhandelingen met de directie van moederbedrijf TT-Line in Hamburg over een op handen zijnde reorganisatie, die honderden banen zou kosten.

Enkele maanden geleden kondigde Olau aan kleinere schepen, met minder personeel, in te willen zetten op de lijn Vlissingen-Sheerness. Bovendien wordt overwogen de schepen, die nu nog onder Duitse vlag varen, onder de vlag van de Bahama's te brengen en vervolgens zonder de huidige vaste bemanning te verhuren aan de concurrent P&O. Morgen heeft in Hamburg overleg plaats tussen vakbond en directie van TT-Line.

Olau zag het aantal passagiers op de veerdienst met Sheerness de afgelopen jaren teruglopen en vreest een verdere daling na de opening van de Kanaaltunnel. Of de tunnel in mei voor passagiers opengaat, zoals de bedoeling is, is overigens nog onzeker.