Extreem-rechts en Groenen in Oostenrijk behalen stemmenwinst

WENEN, 14 MAART. Bij verkiezingen in drie Oostenrijkse provincies hebben de FPÖ van de extreem-rechtse Jörg Haider en de Groenen stemmenwinst behaald.

De leden van de regeringscoalitie, de conservatieve ÖVP en de sociaal-democratische partij SPÖ, hebben stemmen verloren. In de zuidelijke deelstaat Karinthië, waar Haider tot drie jaar geleden gouverneur was, haalde de FPÖ - in naam liberaal - 33 procent van de stemmen. De secretaris-generaal van de FPÖ, Herbert Scheibner zei dat de uitslag een teken was dat de kiezers genoeg hadden van het “machtskartel en de apparatchiks van de oude school”. Oostenrijk wordt op federaal niveau twee decennia lang door een coalitie van de SPÖ en de ÖVP geregeerd.

De sociaal-democratische SPÖ verloor in Karinthië meer dan zeven procent van de stemmen, maar bleef met bijna 38 procent wel de grootste partij. In Salzburg en Tirol waar Haider respectievelijk negentien en zestien procent van de stemmen haalde, bleef de conservatieve ÖVP de grootste partij.

De Groenen behaalden in Tirol en Salzburg een paar procent meer stemmen dan in 1989. Zij hebben de steun gekregen van kiezers die tegen het akkoord zijn dat de Oostenrijkse regering gesloten heeft met de EU over de toegang van Europees vrachtverkeer. De Groenen vinden dat in de onderhandelingen met Brussel uitverkoop gehouden is van het belang van een schoon milieu in Oostenrijk.

Het referendum in Oostenrijk over de toetreding tot de EU wordt in juni gehouden. De ÖVP en de SPÖ zijn voorstander van toetreding tot de EU. Haider, die zich fel tegen immigranten en asielzoekers uitspreekt, heeft zich over de toetreding nog niet uitgelaten. Hij heeft aangekondigd dat in april te zullen doen. Haider werd drie jaar geleden gedwongen af te treden als gouverneur van Karinthië, nadat hij openlijk de politiek van Adolf Hitler om de werkgelegenheid te vergroten, had geprezen. Haider hoopt met zijn stemmenwinst in Karinthië de post van gouverneur daar opnieuw te kunnen bekleden. (Reuter, AFP)