Doden bij ongeval met roeiboot op randmeer

ZEEWOLDE, 14 MAART. Een ongeval met een toerroeiboot nabij Harderwijk heeft zaterdag aan twee mensen het leven gekost. Twee mensen worden nog vermist, één bemanningslid werd gered.

De roeiboot liep door een onbekende oorzaak plotseling vol water tijdens een zeven kilometer lange tocht van Harderwijk naar Zeewolde. De vijfkoppige bemanning besloot de boot om te draaien, zodat het langer zou blijven drijven en houvast kon bieden. De slachtoffers zijn door onderkoeling om het leven gekomen. De roeiboot is voor onderzoek overgebracht naar een loods van Rijkswaterstaat in Zeewolde. Gisteren hebben brandweer, politie en Rijkswaterstaat zonder resultaat het meer afgezocht naar de vermisten. Rijkswaterstaat verwacht dat de slachtoffers vandaag zullen worden geborgen.

Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Roeibond voeren de roeiers in een stabiele boot. “De boot is vrij breed en heeft een kiel, daardoor ligt hij heel stabiel in het water. Het opvallende is dat een smallere en minder stabiele boot zonder problemen dezelfde tocht maakte. Ik denk dat het ongeluk waarschijnlijk door een lek is veroorzaakt.”

De roeiers waren lid van de roeivereniging van Zeewolde. Ze maakten zaterdagmiddag samen met een andere roeiboot een tocht van Zeewolde naar Harderwijk en terug. Eenmaal in Harderwijk besloot de bemanning van de rampboot direct terug te keren naar Zeewolde terwijl de roeiers in de tweede boot nog even in Harderwijk bleven. De bemanning van de tweede boot sloeg alarm toen ze bij hun terugkeer in Zeewolde de eerder teruggekeerde boot niet aantroffen. Een boot van de brandweer vond de trof de roeiboot vlakbij Harderwijk aan. Eén bemanningslid had zich aan de boot weten vast te klampen.