Christopher: China en VS nader tot elkaar

PEKING, 14 MAART. De meningsverschillen tussen China en de Verenigde Staten zijn tijdens het bezoek aan Peking van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Warren Christopher verminderd.

Dat heeft minister Christopher vandaag gezegd op een persconferentie aan het eind van zijn driedaags bezoek, dat begon temidden van arrestaties van dissidenten. In totaal werden zo'n 15 dissidenten gearresteerd, terwijl vier buitenlandse journalisten enkele uren voor ondervraging werden opgepakt. Van de dissidenten werden er twee vandaag weer in vrijheid gesteld, terwijl de politiecontrole op andere politieke activisten werd versoepeld.

Christopher wees erop dat China onder andere inlichtingen heeft gegeven over politieke gevangenen en heeft ingestemd met een inspectie-procedure voor gevangenissen waar mogelijk exportprodukten voor de Amerikaanse markt worden vervaardigd. Het betreft hier de tenuitvoerlegging van een twee jaar oud principe-akkoord.

Met dat laatste werd een van de struikelblokken opgeruimd die hernieuwing van China's status als Meest Begunstigde Handelsnatie (MFN) door president Bill Clinton nog in de weg staan. In het algemeen heeft Clinton “beduidende vooruitgang” op het gebied van de mensenrechten geëist. Hoewel Christopher zei dat “duidelijk nog meer werk moet worden verricht”, werd uit zijn uitspraken op de persconferentie opgemaakt dat overeenstemming nu in zicht is. “Ik heb nu het gevoel (..) dat ze de positie en de standpunten van de Verenigde Staten over dit belangrijke onderwerp begrijpen en ik ben blij dat dit begrip en inzicht op dit tijdstip zijn gekomen”, zei Christopher met name. Verlies van de MFN-status zou China in feite de markt kosten waar het nu een derde van zijn export verkoopt.

Zijn Chinese ambtgenoot Qian Qichen onderstreepte op een afzonderlijke persconferentie dat China en de VS “nog geruime tijd' verschillende ideeën zullen koesteren ten aanzien van de mensenrechten. “China zal de Verenigde Staten niet worden, zoals omgekeerd de VS niet China zullen worden”, merkte hij op. (Reuter, AP, AFP)