Bophuthatswana onder Zuidafrikaans bestuur

PAG.4: ANALYSE

JOHANNESBURG, 14 MAART. Zuid-Afrika heeft het bestuur over het 'thuisland' Bophuthatswana overgenomen. De president van Bophuthatswana, Lucas Mangope, is gisteren afgezet. De Zuidafrikaanse ambassadeur in het thuisland, Tjaart van der Walt, neemt voorlopig het bestuur waar.

Nu Mangope is afgezet, staat het vast dat Bophuthatswana zal meedoen aan de algemene verkiezingen van april in Zuid-Afrika. Eerder had Mangope dit geweigerd, waarop gewelddadigheden uitbraken.

De beslissing om Mangope af te zetten werd genomen door de Zuidafrikaanse regering in samenwerking met de Uitvoerende Overgangsraad (TEC). Dit orgaan, waarin naast de regering onder andere ook het ANC is vertegenwoordigd, heeft officieel de taak om de verkiezingen van april voor te bereiden, maar fungeert in feite als een overgangsregering.

De leden van de extreem-rechtse Afrikaner Weerstandbeweging die vrijdag naar Mmabatho trokken om Mangope te beschermen, zijn inmiddels in Zuid-Afrika teruggekeerd. Vanmorgen was de rust in Mmabatho na een week van onlusten teruggekeerd.

Generaal Constand Viljoen, een van de leiders van het extreem-rechtse blanke Afrikaner Volksfront (AVF), is zaterdag afgetreden. Als motief voor zijn aftreden zei Viljoen dat hij alsnog heeft besloten met zijn Vrijheidspartij aan de verkiezingen mee te doen. Vrijdag diende hij daartoe een kandidatenlijst in bij de kiescommissie. Door zijn beslissing is een scheuring opgetreden in extreem-rechtse blanke gelederen, daar de andere partijen in het AVF bij hun besluit bleven de verkiezingen te boycotten. (Reuter, AP, AFP)