Blangé: 'Ik zorg er dus wel voor dat ík niet in de fout ga'

BRUSSEL, 14 MAART. Peter Blangé verloor met Maxicono Parma de Europa-Cupfinale van het eveneens uit Italië afkomstige Ravenna. “Mijn club verdient de beker niet”, was na afloop de opmerkelijke reactie van de Nederlandse spelverdeler. Hij doelde daarmee op de eigenaren van de Italiaanse kampioen. Van hen hebben Blangé en zijn teamgenoten al vijf maanden geen salaris ontvangen.

De belangrijkste man van de club, Carlo Magri, een wegenbouwer, is betrokken bij een groot corruptieschandaal en zit diep in de schulden. Hij weigerde tot nu toe echter het volleybalteam te verkopen. De vraag is waarom de volleyballers van Parma de afgelopen maanden geen daad hebben gesteld en, bijvoorbeeld, niet hebben gedreigd te staken als ze niet worden betaald. “Dat zou in Nederland kunnen, maar in Italië niet”, is het antwoord van Blangé. Volgens hem dekt iedereen elkaar. “Er lopen te veel vriendjes rond.” En, zo stelt de 29-jarige Nederlander, de spelers moeten aan hun toekomst denken. “Ik zorg er dus wel voor dat ík niet in de fout ga. Mij kunnen ze niet pakken. Ik ga mijn toekomst niet vergallen.”

Meteen als het seizoen voor Parma voorbij is zal er door het team wel een rechtzaak worden aangespannen tegen Magri, zegt Blangé. Alle spelers hebben via hun zaakwaarnemer een advocaat in de arm genomen. Komende weekeinde beginnen in Italië de play-offs. Daarin speelt Parma, vierde in de eindstand van de Serie A, wederom tegen Ravenna, de nummer vijf. Blangé: “Krijgen we deze week geen duidelijkheid, dan komen wij die eerste ronde echt niet door.”

In het hele Italiaanse volleybal is er sprake van een recessie. De meeste clubs verkeren in financiële problemen en alle spelers hebben met ingang van dit seizoen twintig tot vijftig procent op hun salaris moeten inleveren. Ook Europa-Cupwinnaar Ravenna moest na afgelopen seizoen flink inkrimpen. Eén van de eigenaren pleegde zelfmoord. Sinds een maand heeft Ravenna, dat in de kwartfinale Nederlands kampioen Dynamo uitschakelde, een nieuwe hoofdsponsor. Bij Parma zijn er al twee jaar problemen met betalingen. Dat salarissen te laat werden betaald was gebruik. Blangé kreeg zijn winstpremies over het zeer succesvolle seizoen 1991-'92 pas afgelopen Kerstmis overgemaakt. De langste spelverdeler uit het topvolleybal heeft de afgelopen drie jaar in Italië - mede door twee landskampioenschappen met Parma - goed verdiend en heeft tot zijn geluk “geen geld over de balk gegooid”.

Ondanks de grote problemen hebben Blangé en zijn ploeggenoten toch nog hoop dat het goed komt met Parma. “Ik wil het liefst dat dit team in stand blijft. Dat willen we allemaal. Ook daarom hebben we het conflict niet laten escaleren.” Twee subsponsors hebben te kennen gegeven te willen doorgaan met de ploeg. Ze wachten totdat Magri failliet is. In dat geval zullen de spelers echter te koop zijn en is de kans groot dat sterspeler Giani naar een andere club vertrekt.

Parma kon in Brussel tijdens de Europa-Cupfinale niet meer verbloemen dat er grote moeilijkheden zijn binnen de club. “Het is moeilijk je optimaal te concentreren. De problemen hebben toch hun uitwerking. We praten er onderling veel over en de motivatie op de trainingen is niet groot meer.”

Parma was desondanks favoriet tegen Ravenna. In eigen land won de ploeg van Blangé dit seizoen twee van de drie onderlinge duels. Parma verloor zaterdag de eerste set met 15-10, maar leek in de tweede set op gelijke hoogte te gaan komen. Zelfs een 14-11 voorsprong bleek echter niet voldoende. Ravenna won uiteindelijk toch nog met 17-15. Dat betekende de definitieve genadeklap voor Parma dat de hele wedstrijd grote moeite had met de servicedruk van de tegenstander. Na 15-10 in de derde set eindigde de finale in 3-0. Volgens Blangé had de fantastische Rus Dimitri Fomin de wedstrijd “bijna in zijn eentje gewonnen”.

Lang hield Blangé zaterdagavond de zilveren medaille niet om zijn nek. Al op het erepodium deed hij de prijs af. “Ik heb al te veel van die dingen.” Voor het tweede achtereenvolgende jaar miste Blangé de kans om de eerste Nederlander te worden die in de volleybalhistorie de belangrijke Europa Cup voor landskampioenen wint. Een jaar geleden werd in de finale ook al met 3-0 van Ravenna verloren. Blangé nam in zijn carrière ook twee keer met Brother Martinus deel aan de finaleronde.

Blangé zou het liefst nog twee jaar bij Parma blijven. Hij ziet er tegenop om zich weer bij een nieuwe club in te spelen en hij heeft het naar zijn zin in de Italiaanse havenstad. “We hebben hier inmiddels meer vrienden dan in Nederland.” Hij is in Parma ook “voetbalgek” geworden. Gistermiddag zat de volleyballer, net terug uit Brussel, alweer op de tribune bij de plaatselijke trots tegen Inter. Woensdag is hij er bij Parma-Ajax ook bij. “Voor wie ik dan ben? Voor Parma. In Nederland ben ik altijd fan van Feyenoord geweest en niet van Ajax.”

Hij beseft dat hij toch uit Parma zal moeten vertrekken als de financiële problemen niet worden opgelost. Blangé voelt er in dat geval niet veel voor om naar een club te verhuizen uit de onderste regionen van de Italiaanse eredivisie. Liever kiest hij dan voor een topclub in België, Duitsland of Frankrijk. Hij neemt op de koop toe dat hij in verdiensten waarschijnlijk fiks achteruit zal gaan. “Maar dan speel ik in ieder geval wel om de titel. Want ik houd niet zo van verliezen, weet je.”

Italiaanse vertegenwoordigers hebben alle drie de Europese volleybal-toernooien gewonnen. Na Ravenna (Europa Cup 1) en Padova (CEV-beker) legde de club van Ron Zwerver, Sisley Treviso, gisteren beslag op de Europa Cup voor bekerwinnaars.

In de finale in Geneve werd Milan met 3-2 verslagen. De laatste set eindigde in 19-17.

    • Hans Klippus