Bill Frisell

Bill Frisell: This Land (Elektra Nonesuch 755979316-2). Distributie: Warner

Op zijn nieuwe cd This Land refereert gitarist Bill Frisell weer duchtig aan Amerika's roemruchte geschiedenis. De voorplaat is een zwart-wit foto van een verlaten spoorstationnetje in de crisistijd, met daarnaast een handvol geparkeerde T-Fords, de trots van de voorbije 'roaring twenties'. Ook in de muziek, deze keer geheel van Frisell zelf, wordt naar het nationale erfgoed verwezen. Is it Sweet? is country & western verbouwd tot jazz, het titelstuk ademt nostalgie naar het 'land van belofte' en het slot van Jimmy Carter (part 2) zou passen in een concours voor nationale hymnen.

Wat deze cd onderscheidt van de vorige drie is de aanwezigheid van een blazersgroep bestaande uit Don Byron en Billy Drewes (rieten) en Curtis Fowlkes (trombone). Ze kleden de knappe arrangementen van Frisell bijzonder fraai aan en laten zich daarnaast individueel horen, bijvoorbeeld in Hemphill, een supertrage stop-blues vol ingehouden suspense. Vooral de klarinetsolo van Byron in dit stuk is schrijnend mooi. In de coupletten van de aanstekelijke deun Amarillo Barbados zijn zowel Drewes als Fowlkes goed op dreef. Dat het basistrio met basgitarist Kermit Driscoll en de onvolprezen drummer Joey Baron feilloos spoort, weet iedereen die Frisell langer kent dan vandaag. Op 31 maart speelt dit sextet in het BIMhuis.

    • Frans van Leeuwen