Atletiekteam beter dan verwacht op EK

PARIJS, 14 MAART. Een gouden en een bronzen medaille. De Nederlandse atletiekploeg presteerde het afgelopen weekeinde bij de Europese indoorkampioenschappen boven verwachting. De 29-jarige Nelli Cooman revancheerde zich in Parijs voor drie mislukte seizoenen met een zesde Europese titel op de 60 meter. De 20-jarige Jacqueline Poelman toonde haar talent met een bronzen medaille op de 200 meter. Stella Jongmans en Esther Goossens werden op de 800 meter vierde en vijfde.

De meest opvallende prestatie van de kampioenschappen was de dubbele zege van de 27-jarige Brit Colin Jackson. Hij is de eerste atleet die op een groot kampioenschap zowel de 60 meter (vrijdag), als de 60 meter horden (zaterdag) won. Toch gaat hij deze zomer geen 100 meter lopen. “Ik ben een hordenloper, sprinten is te saai”, zei de wereldrecordhouder op de 60 (indoor) en 110 meter horden (buiten). Deze 60 meter vlak was een probeersel, omdat hij op de horden toch niet wordt bedreigd. Zijn belangrijkste doel is deze zomer zijn wereldrecord, nu 12.91, met een tiende van een seconde scherper te stellen. De Russen wonnen negen van de 27 onderdelen en behaalden bovendien nog eens tien maal zilver of brons. Groot-Brittannië pakte vijf maal goud.

Jacqueline Poelman sneuvelde op de 60 meter in de halve finale, maar de sprintster bleek goed overweg te kunnen met de 200 meter. Ze verbeterde in de halve finale haar persoonlijke record tot 21.41 en liep in de finale met 21.43 overtuigend naar de derde plaats achter de ervaren Russin Machugina en de Duitse Knoll. Poelman haalde in 1992 nog een zilveren medaille op het WK voor junioren in Seoul en liep daarna in Barcelona voor de estafetteploeg. Vorig jaar leek haar progressie te stokken. Het WK in Stuttgart leverde geen persoonlijke records op. Toch verbaasde de medaille haar gisteren niet. Ze gunt zichzelf de tijd. Ze traint tot nu toe 'slechts' vijf keer per week. “Anders krijg je blessures of raak je overbelast”, wist ze. In de zomer wil ze de frequentie wel opvoeren tot zes keer. Als ze volgend jaar haar CIOS-opleiding heeft afgerond, gaat ze eens kijken of ze full-time haar tijd met atletiek wil vullen.

Nederland kan de komende zomer een leuke competitie verwachten op de 800 meter. Olympisch kampioene Ellen van Langen krijgt serieuze concurrentie van de 23-jarige Stella Jongmans en nieuwkomer Esther Goossens (22 jaar), die de 400 meter verwisselde voor de dubbele afstand. Beide atletes plaatsten zich gemakkelijk voor de finale. Jongmans lag lange tijd derde, maar liet zich op 700 meter verrassen door een tussensprint van de Portugese Sacramanto. Haar vierde plaats was wel goed voor een Nederlands record: 2.01,83.

Frans Maas reikte met zijn derde sprong (7.75 meter) in de kwalificatie tot de finale, maar daar brak het gebrek aan wedstrijdritme hem op. “Ik heb pas twee wedstrijden achter de rug”, zei Maas na afloop. “Daarom kan ik nog niet twee keer op een dag lekker springen.” In de finale waren zijn eerste twee sprongen ongeldig en kwam hij in zijn derde uit op 7.46. De Duitser Haaf won met 8.15 meter.

Marcel Dost, die pas vijf dagen voor het Ek hoorde dat hij mee mocht doen, kwam op de zevenkamp tot een redelijke achtste plaats, vooral dankzij 7.30 meter bij het verspringen en 5.00 meter bij het polsstokhoogspringen. Robin van Helden (1500 meter, gevallen), Simon Vroemen (1500 meter) en Robin Marcel Laros (3000 meter) haalden de finale niet.