'Argentijnen moeten meer vlees eten'

BUENOS AIRES, 14 MAART. Argentijnen moeten meer rood vlees eten. Dat heeft de Argentijnse president Carlos Menem gezegd. Volgens de president, die sprak tijdens de opening van een landbouwtentoonstelling, is de met 63 procent gedaalde rundvleesconsumptie het gevolg van “een tijdelijke groene bevlieging” onder de Argentijnen, een volk van carnivoren. Zij eten thans relatief veel vis en graanprodukten in plaats van de traditionele geroosterde biefstukken.

“Ik ontleen mijn energie aan het eten van vlees, en ik zal daarmee doorgaan”, aldus Menem die bekend staat als liefhebber van bife. Menem werd vorig jaar geopereerd aan een vernauwing in een nekslagader, een kwaal die in verband wordt gebracht met een hoge consumptie van vlees. Argentijnse veeboeren zijn vorig jaar een campagne begonnen om de Argentijnen te bewegen meer vlees te eten. Zij financierden onder meer een studie waarin het verband tussen vleesconsumptie en hart-en vaatziekten wordt betwijfeld.

Argentijnen eten nog steeds gemiddeld zo'n 75 kilo rundvlees per jaar; een van de grootste hoeveelheden ter wereld. Rundvlees is tevens een van de belangrijkste Argentijnse exportartikelen. Hart-en vaatziekten vormen in Argentinië de belangrijkste doodsoorzaak.