Akzo Nobel zet de toon op stijgende beurs Amsterdam

AMSTERDAM, 14 MAART. Akzo Nobel en Koninklijke Olie domineerden vanochtend een stijgende effectenbeurs, waar de Amsterdam EOE index tegen het middaguur met 5,01 punten was opgelopen naar 422,94 punten.

AMSTERDAM Akzo Nobel was met 3,30 gulden tot 224,50 vanochtend de grootste stijger op het Damrak, terwijl Koninklijke Olie 2,60 toenam tot 200 gulden. Verder was er de voorspelling van analisten dat Van Ommeren woensdag tijdens de jaarcijfers een afgekalfde winst zal laten zien. De koers bleef vandaag echter stabiel, twee dubbeltjes winst op 48,90 gulden.

De beweging naar boven in Amsterdam werd ondersteund door de vaste stemming in het buitenland. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs waren alle zo'n dertig tot veertig punten beter. Steun in de rug kwam er ook van de obligatiemarkt, waar de koersen gemiddeld zo'n drie dubbeltjes hoger waren.

KNP BT steeg vanmorgen een gulden op de beurs naar 49,40 gulden nadat het bedrijf bekend had gemaakt later dit jaar met een claimemissie van cumulatief preferente aandelen te komen. Ook het feit dat het papierconcern ondanks een verlies van vorig jaar van 343 miljoen gulden heeft besloten toch 0,45 dividend cent per gewoon aandeel uit te keren viel bij beleggers in goede aarde.

De Amerikaanse dollar herstelde zich vanochtend enigszins van de forse koersval de afgelopen week. Door het bericht dat Amerikaanse bedrijven toegang krijgen tot de Japanse markt voor draagbare telefoons nam de spanning tussen beide landen enigszins af, wat zich onmiddellijk vertaalde in een hogere dollarkoers. Vanmorgen noteerde de Amerikaanse munteenheid 1,90 gulden, bijna twee cent hoger dan de slotkoers van vrijdag.

TOKIO De Nikkei-index voor 225 fondsen bereikte op de effectenbeurs van Tokio vandaag de hoogste stand sinds 1 februari van dit jaar. De fikse stijging met 410,84 punten naar 20.526,15 punten was voornamelijk te danken aan buitenlandse aankopen, terwijl institutionele beleggers via verkopen hun winstnemingen vorige week al hadden afgerond. Er ontstond tevens een levendige vraag omdat handelaren afgelopen vrijdag veel future-contracten hadden afgehandeld.