Akkoord Bosnische Kroaten en moslims over grondwet

WENEN/ZAGREB, 14 MAART. De Bosnische Kroaten en moslims zijn het gisteren in Wenen eens geworden over een ontwerpgrondwet van hun federatie. In Split werden ook hun leiders het eens over de samenvoeging van de leger van de Bosnische Kroaten en moslims.

Details over de grondwet van de federatie van Kroaten en moslims in Bosnië zijn niet vrijgegeven. In Wenen wordt sinds begin deze maand onder Amerikaanse auspiciën onderhandeld over de vorming van een moslim-Kroatische federatie, die een confederatie met Kroatië moet aangaan. Nog niet alle details zijn geregeld; zo is er met name nog onenigheid over de grenzen van de kantons waarin de toekomstige federatie wordt verdeeld. Niettemin hopen de Bosnische Kroaten, de Bosnische moslims en Kroatië vrijdag een akkoord over de federatie en de confederatie te tekenen. Dat zou in Washington moeten gebeuren.

Volgens bronnen in Wenen voorziet de ontwerp-grondwet in “een krachtig centraal bestuur” met een federale premier en een president die uitgebreide bevoegdheden zou krijgen. De kantons krijgen hun eigen staatshoofd en parlement.

De Amerikaanse onderhandelaar Redman prees gisteren de “bereidheid tot compromissen” en de “uitstekende sfeer” van het overleg. De Russische onderhandelaar Tsjoerkin, die nauw bij het overleg wordt betrokken, was minder positief. Op de vraag of de toenadering hem optimistisch maakt over de kansen op vrede zei hij: “Nee, nee, nee, optimistisch zijn in dit conflict is bijna hetzelfde als stom zijn.”

Tsjoerkin heeft dit weekeinde overlegd met de Bosnische Serviërs over de mogelijkheid dat de Bosnische Serviërs zich bij de nieuwe federatie van Bosnische Kroaten en moslims zouden kunnen aansluiten. Tot nu toe hebben de Bosnische Serviërs dat uitgesloten. Tsjoerkins gesprekspartner, Momcilo Krajisnik, deed dat dit weekeinde opnieuw. De voorzitter van het parlement vanm de Bosnische Serviërs noemde de federatie van Kroaten en moslims “onnatuurlijk, onlogisch en onaanvaardbaar”.

Het akkoord over de samenvoeging van de legers van de Bosnische Kroaten en moslims werd zaterdag door de opperbevelhebbers van beide legers gesloten na twee dagen van overleg in de Kroatische stad Split. Volgens een gezamenlijk communiqué is overeenstemming bereikt over de vorming van een gezamenlijk opperbevel en over operationele plannen. Het gemeenschappelijke leger zou een omvang van 130.000 man hebben. (Reuter, AFP, AP)