Aanvaring vrachtschip en tanker in Bosporus

ISTANBUL, 14 MAART. Een olietanker met 98.000 ton ruwe olie aan boord en een leeg vrachtschip zijn gisteravond met elkaar in aanvaring gekomen in de toegang van de Zwarte Zee tot de Bosporus. De aanvaring, waarbij 24 opvarenden om het leven kwamen, ontketende verscheidene explosies en een reusachtige brand, die de nachtelijke hemel van Istanbul verlichtte. Vanmiddag werden nog 10 mensen vermist en er zijn 26 gewonden, aldus de gouverneur van Istanbul, Hayri Kozakcioglu. De Bosporus, de drukke vaarweg tussen Zwarte Zee en Middellandse Zee, is voor alle scheepvaartverkeer gesloten.

De tanker Nassia (132.500 ton) stond vanochtend nog in brand en van tijd tot tijd waren explosies te horen. Kennelijk om de angst onder de burgers van de miljoenenstad Istanbul te sussen, hadden de plaatselijke autoriteiten al uren eerder bekendgemaakt dat de brand bedwongen was. De Turkse staatstelevisie toonde beelden van met olie besmeurde opvarenden die uit de brandende zee werden geplukt.

Volgens de Turkse minister van staat voor scheepvaartzaken, Ibrahim Tez, had geen van beide schepen een loods aan boord. Een loods was op weg naar de Nassia, die vanuit de Zwarte Zee de Bosporus binnenvoer. Het tweede schip, de Ship Broker, had op zijn weg naar de Zwarte Zee zojuist zijn loods afgezet.

De Turkse regering heeft in verband met het toenemende verkeer door de Bosporus onlangs verscherpte veiligheidsmaatregelen aangekondigd, maar die worden pas op 1 juli van kracht. Gouverneur Kozakcioglu noemde de aanvaring een voorbeeld van het grote gevaar dat de tankers opleveren. Volgens hem zou geen verdere groei in het verkeer van tankers moeten worden toegestaan. (Reuter, AP)