Zwerfgekken

In het artikel van redacteur Ite Rümke (NRC Handelsblad, 8 maart) pleit psychiater G.R. van den Berg voor meer opsluiting in inrichtingen van deze psychiatrische patiënten.

Toch hebben deze mensen een maatschappelijke functie als zij zich vrij kunnen bewegen. Vroeger kende ieder dorp zijn 'dorpsgek' en had iedere provinciestad een aantal kleurrijke personen 'vrij' rondlopen. Ze brachten een vrolijke noot aan het leven en ze werden in materieel opzicht gesteund door alle dorps- of stadsgenoten en in het ergste geval het Leger des Heils. In de jaren vijftig volgde de 'grote schoonmaak' en werden ze opgesloten. Menig dorpje of stadje werd saai zonder deze vrolijke en kleurrijke figuren, die totaal ongevaarlijk waren. Geef hen net als vroeger, materiële hulp en laat hen een eigen leven leiden. Een vrij leven, waar wij ook wel eens van dromen ... maar niet durven!

    • P. Fransen