Winst VNU stijgt naar 145 miljoen

Uitgever VNU heeft vorig jaar ondanks tegenvallende marktomstandigheden het bedrijfresultaat voor buitengewone voorzieningen met 13 procent zien stijgen van 128 tot 145 miljoen. Per aandeel verbeterde de winst van 8,33 tot 9,43. VNU wil het dividend handhaven op 3,60 gulden per aandeel.

De nettowinst steeg van 48 tot 145 miljoen gulden. In 1992 werd het uiteindelijke resultaat echter sterk gedrukt door een eenmalige voorziening van 80 miljoen in verband met de verkoop van de grafische bedrijven aan Roto Smeets De Boer. Geschoond voor de verkoop van deze grafische bedrijven steeg de omzet met 6,4 procent tot 2,31 miljard.

Het bedrijfsresultaat inclusief deelnemingen (onder andere belangen in de commerciële zenders RTL en VTM en Roto Smeets De Boer) liep op van 241 tot 280 miljoen. VNU zal op 14 maart de voorwaarden bekendmaken voor de emissie van ongeveer drie miljoen nieuwe gewone aandelen door middel van de publikatie van een prospectus. De aandelenuitgifte is onder meer nodig voor de financiering van de begin dit jaar aangekondigde overname van het Amerikaanse BPI Communications (uitgever van vaktijdschriften op het gebied van muziek, film en marketing).