Winst van Christie's groeit flink

AMSTERDAM, 12 MAART. Het veilinghuis Christie's heeft vorig jaar een winst van bijna negentien miljoen pond voor belasting geboekt. Het jaar daarvoor was dat 6,7 miljoen pond. Vorig jaar was het meest succesvolle sinds 1990. Dat had twee redenenen, aldus Christie's: de veilingkosten voor de koper gingen omhoog (12 miljoen pond aan inkomsten) en het vertrouwen van kopers in de kunstmarkt herstelde zich.

De totale verkoop op de veilingen van Christie's steeg van ruim 70 miljoen pond tot ruim 90. De verkoop van sieraden steeg met bijna veertig procent, die van meubels met ruim dertig, mede dankzij de verkoop van de collectie van modeontwerper Hubert de Givenchy in Monaco. De verkoop van oude meesters en oosterse kunst bleef achter bij vorig jaar. De vooruitzichten voor dit jaar zijn volgens Christie's gunstig; er al zijn succesvolle veilingen geweest van de Mackintosh-collectie van prof. Th. Howarth and Art Déco-werken van Barbra Streisand.