Opinie

    • Youp van ’t Hek

Wedden?

Afgelopen week heb ik zo genoten van die Limburgse croupier die de gokverslaafden waarschuwde en hen weer op het rechte pad wilde brengen. Wat een schat! En dat in het Limburg waar een corrupte wethouder het klaarspeelt om via voorkeurstemmen weer in de raad van het dorpje Landgraaf te komen. Beter kan je een mentaliteit niet weergeven.

Heerlijke provincie. Voor de cabaretiers onder ons is het wekelijks smullen. De wegenbouwers vallen over elkaar heen met reisjes, Mercedessen en bordeelweekendjes voor de hoge ambtenaren, burgemeester Vossen van Gulpen werd op een ochtend wakker en in één nacht had een katholieke fee een droomhuis neergezet, zelf heb ik de burgemeester van Nederweert nog eens op heterdaad mogen betrappen op een snoepreisje naar de WK voetbal in Italië op kosten van (alweer!) een wegenbouwer, dan hebben we nog het omkopingsschandaal bij de voetbalclub MVV, de bedrijven die de verkiezingskas van het CDA hebben gespekt, burgemeester Riem van Brunssum die nog veroordeeld moet worden en nu weer een Maastrichts zaakje met ambtenaren.

Laatst hingen er affiches door het hele land met de tekst: Help Limburg. Het is een ramp. Glimlachend reed ik er langs. Eerlijk gezegd had ik best wat geld aan de ondergelopen provincie willen geven, maar ik was zo bang dat het weer in de zak van de een of andere plaatselijke coryfee zou verdwijnen en dat die het weer zou doorsluizen naar een louche aannemer, die weer zou zorgen dat er tien procent op de rekening van de dochter van wethouder Hekking zou komen.

De grootste Limburgshock krijg ik zelf altijd in Weert, waar een schitterende oude Munt totaal is ingepakt door een foeilelijk winkelcentrum. Dus het betonnen winkelparadijs is tegen de middeleeuwse muur van de Munt aangebouwd en hier hebben een gemeentebestuur, een schoonheidscommissie en honderd andere gemeentelijke en provinciale haspels toestemming voor gegeven.

Dat kan toch eigenlijk niet onbetaald zijn gebeurd? zou je denken. Hier moet de projectontwikkelaar een grijs kasje voor hebben aangesproken. Anders kan het echt niet. Ik zal het nooit kunnen bewijzen, maar ik weet het zeker. Elk jaar als ik het stadje binnenrijd en ik zie de absurde situatie die de plaatselijke bevolking waarschijnlijk al niet eens meer opvalt, gaat alles in me tekeer. Als dit een democratisch besluit is geweest, dan was de totale bevolking op dat moment zwakzinnig, dronken en stekeblind.

Ik speel graag in Limburg, mijn corruptiegrappen over sjoemelende politici gaan er bij het publiek telkens weer in als een Elske, na afloop komt de wethouder of burgemeester vertellen hoe leuk het was en daarna gaat alles weer lekker door. In het café hangt een totale cultuur van begrip voor de kleine krabbelaars als Piet van Zeil.

“Wie het dichtst bij het vuur zit warmt zich het best en bij jullie in het westen is het heus niet minder”, opperen ze altijd manmoedig.

En in deze provincie kwam de gewetensvolle croupier in geestelijke nood. Geen omroeppastor kon hem geruststellen en hij bleef de zielepoten proberen van de roulettetafel af te lullen. Sterker nog: hij kwam als een heuse kapelaan bij de gokverslaafden op huisbezoek en begon alle nadelen van het verderfelijke gokken op te noemen. Heerlijke man. Hij had alleen niet door dat hij bij de grootste witwasserij van Limburg werkte. Witwasserij Valkenburg voor al uw steekpenningen.

De directie van het Casino vond de goedheid en vooral de domheid van de man te ver gaan en heeft hem ontslagen. Hij werd op die manier te duur. De aardige croupier krijgt een smartegeldje en moet wegwezen.

Een beetje snap ik het wel. Stel dat er bij Van der Valk een ober zou werken die constant tegen de klanten zegt dat de appelmoes zuur, de aardappels kruimig, het vlees te draadjes en de pudding ranzig is. Dan wordt hij ontslagen, omdat dat Gerrit en zijn familie schaadt. Maar dat wil nog niet zeggen dat de kelner ongelijk heeft. Integendeel.

Zullen die Van der Valkjes ook Limlanders zijn?

Gezien hun gedrag denk ik van wel.

Zullen we wedden?

Oh nee, dat mag niet.

    • Youp van ’t Hek