TOMATENRIJST

Een rijstgerecht waarbij een saus overbodig is.

Voor 4 personen:

1 ui

2 teentjes knoflook

100 gram champignons

4 eetlepels olie

300 gram rijst (gewone langkorrel, of arborio)

7 deciliter tomatensap

1 bouillontablet

1/2 theelepel tijmblaadjes

zout, peper

Pel en snipper de ui en de knoflook. Wrijf de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Verhit de olie en fruit daarin de ui, de knoflook en de champignons zo'n drie minuten lang. Doe de rijst in de pan en roer tot de korrels glanzen. Schenk het tomatensap bij de rijst en breng het aan de kook. Voeg het bouillontablet en de tijm toe. Doe het deksel op de pan en laat de rijst op de laagste stand van het vuur in ongeveer 20 minuten beetgaar worden. Roer, vanaf halverwege de kooktijd, nu een dan door de rijst en zorg ervoor dat de korrels niet aan de bodem van de pan gaat plakken. Als dat laatste gebeurt, doe er dan een scheutje tomatensap of water bij. Op smaak brengen met zout en peper. Serveer er bijvoorbeeld gebakken vis en snijbonen of erwtjes bij.

    • Annelène van Eijndhoven