Prozac (2)

In de jaren zestig wisten we het wel: mensen die doen alsof, mensen die meehobbelen met vastgeroeste zeden en gebruiken, zijn 'plastic'.

Bob Dylan, later geciteerd door Frank Zappa, noemde onechte mensen 'plastic people'. Volgens Zappa hoorden ook druggebruikers en hippies tot die categorie. Nog geen dertig jaar later (Boekenbijlage 5 maart) schrijft Beatrijs Ritsema dat het slikken van drugs, in dit geval 'prozac', 'beschaafd' kan zijn. Wie er uiteindelijk voordeel heeft van deze 'plastic samenleving', behalve producent Eli Lilly, weet ik niet. Het past perfect in een strategie om drugs uit het criminele circuit en in de legaliteit te brengen.

In de jaren zestig liep het terechte protest vast in wierook en hash. Drugsgebruik 'gebeurt' niet zomaar: het wordt gestimuleerd. De Flower Power kwam de heren potentaten in politiek en bedrijfsleven uitstekend uit. De angel uit het protest - allemaal aan de waterpijp. Of aan 'beschaafde toverpillen'.

    • Loek Hopstaken