Proefkonijnen van de Koude Oorlog; Openheid over opzettelijke lozingen van radioactief materiaal

In 1943 bouwde Amerika in grote haast de nucleaire opwerkingsfabriek Hanford om een antwoord te hebben op een eventuele Duitse atoombom. Omwoners herinneren zich uit de decennia daarna een gezonde jeugd waarin achter de bewegingen van mannen met geigertellers en de schuiloefeningen niets alarmerends werd gezocht. Sinds kort kennen ze de verklaring voor hun kwalen en weten ze dat hun werkelijke medische dossiers bij de centrale liggen. Maar het enige dat ze vragen is genoeg geld om met goede medische zorg te kunnen sterven.

Hoe is het om gemeden, veracht en beschimpt te worden door grote delen van de bevolking? Te leven als NSB'ers voor en tijdens de oorlog Koning: “In mijn vaderstad word ik niet met de nek aangekeken. Ik bespeur een omslag. Nu komen mensen tot ons die vroeger op de Boerenpartij stemden. Vanuit de Oranje-verenigingen zie ik hetzelfde gebeuren.”

    • Maarten Huygen