Misplaatst respect VVV voor showteam uit Amsterdam; Winst enige positieve Ajax-nieuws in Venlo

VENLO, 12 MAART. Geheel ongeschonden is Ajax vijf dagen voor de return van de Europa-Cupontmoeting met Parma niet uit de strijd tegen VVV gekomen. De lijst van geblesseerde spelers begint zorgwekkende vormen aan te nemen. Na Davids en Litmanen moesten gisteravond in Venlo de namen van Oulida en Petersen worden toegevoegd. Ajax won met 1-0 van de nummer veertien van de eredivisie. En eigenlijk was de winst het enige positieve nieuws uit Venlo voor de Amsterdammers.

De Koel was met 14.000 toeschouwers voor het eerst sinds tijden weer uitverkocht. Meestal staat zo'n massa in Venlo garant voor een luidruchtige sfeer, die de Venlose voetballers tot grote daden aanzet. Maar gisteren was het vaak opvallend stil. Een begrijpelijke reactie, gezien het ongeïnspireerde spel van het Amsterdammers en het misplaatste respect van de VVV'ers voor het showteam.

Al in de eerste minuut scoorde Van den Brom. Uit een vrije trap van Oulida kopte Rijkaard tegen de paal, waarna Van den Brom gemakkelijk kon inschieten. Het doelpunt was voor de liefhebber die op een markante voetbalavond had gerekend, de genadeklap. Ajax speelde voorzichtig. Maar ondanks de risicoloze houding liep de selectie van Van Gaal averij op. Oulida kreeg al na tien minuten een schop tegen zijn enkel. Gevreesd wordt dat het jonge talent last heeft van dezelfde blessure waarmee hij in het afgelopen najaar lange tijd sukkelde. Oulida kreeg van zijn trainer nog enige tijd om te herstellen, maar toen bleek dat hij op de positie van linkshalf te veel ruimte aan de VVV'ers gaf, werd hij gewisseld ten faveure van Seedorf.

Petersen, die zich in het centrum van de aanval als vervanger van Litmanen mocht manifesteren, blijft kwetsbaar. Nu verzwikte hij halverwege de tweede helft zijn enkel. Hoe ernstig de blessure is, blijft vooralsnog een vraag. Maar als de Deen niet volledig is hersteld, hoeft Van Gaal hem woensdag niet op te stellen. De bij vlagen prachtige voetballer had zich in de duels met de agressieve VVV-verdediger Hansen nog zo gespaard.

Litmanen zal zeker niet tegen Parma spelen. De Fin liep deze week op de training een spierblessure in een bovenbeen op. In het herstel van Davids heeft de technische leiding van Ajax vertrouwen. De kans dat de vinnige linkshalf op de plaats van Oulida zal spelen, moet groot worden geacht. Zeker speelt ook Van den Brom, die gisteren na vijf wedstrijden weer zijn opwachting mocht maken in het eerste elftal. Hij speelde op zijn vertrouwde plek niet slecht, hij scoorde en liet een paar venijnige afstandsschoten van zijn voet komen.

Ronald de Boer moest gisteren plaats nemen op de reservebank. Mede daardoor mocht Van Vossen weer meespelen. Maar de Zeeuw kon met zijn vaak zinloze gedraaf zijn Ajax-collega's niet inspireren. Blind en Overmars mochten zich de ijverigste spelers aan Ajax-zijde noemen. Hoewel het noemen van het begrip ijver in deze wedstrijd wat overdreven is.

Van Gaal kon er niet onderuit. “Ik heb een slecht Ajax gezien. In de eerste helft was Ajax niet scherp genoeg. In de tweede helft wel. Maar toen hebben ze in de eerste twintig minuten verzuimd de zaak af te maken.” Hij zei zich gelukkig te prijzen met het sterke spel van Van den Brom en Blind. Anders had zijn elftal mogelijk met minder dan twee punten genoegen moeten nemen.

VVV vormt meestal een groep van geestdriftige voetballers, naar de aard van zijn trainer Frans Körver. Maar de Venlose ploeg was te geïntimideerd door de reputatie van Ajax. Pas in de laatste vijf minuten probeerde VVV er met opportunistisch aanvalsspel een gelijkspel uit te slepen. Dat leidde in elk geval tot enig vermaak op de tribunes. Meer was er niet genieten geweest in De Koel. Zelfs Ajax werd op een fluitconcert onthaald omdat de koploper zich er te gemakkelijk van af wilde maken. De bal werd rond gespeeld zonder aanvallende bedoelingen. En dat kan Ajax zich zelfs tegenover het Venlose publiek niet permitteren.

    • Guus van Holland