L. HERMANS; Geboren politicus

Deskundig en enthousiasmerend, maar ook calculerend en behendig. Zo wordt drs. L. (Loek) Hermans, de nieuwe Commissaris van de Koningin in Friesland door mensen met wie hij werkt en werkte omschreven. Hermans is in hun ogen 'een geboren politicus', een man die houdt van het politieke debat.

In die zin is hij een waardig opvolger van Hans Wiegel. Voor de rest gaat een vergelijking tussen de twee VVD'ers echter mank. De wisseling van de wacht in Friesland is er ook een van generaties. De spraakmakende Wiegel die het besturen er vaak even bij leek te doen, maakt plaats voor de kundige bestuurder Hermans, die de prettig aanstootgevende en mediagenieke uitstraling van zijn voorganger duidelijk mist. “Loek geeft geen aanstoot”, typeerde ooit een fractiegenoot in de Tweede Kamer de man die tot het groepje 'jonge Turken' rond Ed Nijpels gerekend werd maar nooit echt uit diens schaduw trad.

Louis Marie Lucien Henri Alphons Hermans werd in 1951 geboren in Heerlen en studeerde politicologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij kreeg zijn politieke scholing in de JOVD, waarvan hij vice-voorzitter was in de jaren dat ook Ed Nijpels daar furore maakte. Nog tijdens zijn studie werd hij voor de VVD lid van de gemeenteraad. Hij rekent zich tot de linker vleugel van de VVD.

Zijn entree in de landelijke politiek, als 26-jarige, maakte hij eigenlijk in de schaduw van Nijpels, die zoals Hermans zelf ooit toegaf meer 'flux de bouche' had dan hij. Toen Wiegel in 1982 naar Friesland vertrok was Nijpels voor de fractie de vanzelfsprekende opvolger. Na de verkiezingsnederlaag van de VVD in 1986 werd Hermans tot zijn verrassing en teleurstelling wederom gepasseerd voor het fractievoorzitterschap, nu door Joris Voorhoeve.

Met zijn voorkeur voor gedegenheid en behoedzaamheid verkreeg hij langzamerhand toch aanzienlijk politiek gewicht. Hermans was lange tijd vice-voorzitter van de Kamerfractie, hij was woordvoerder voor media-aangelegenheden en werd voorzitter van de parlementaire commissie paspoortbeleid. Toen hem in 1990 uiteindelijk het fractievoorzitterschap werd aangeboden, bedankte Hermans. Hij had inmiddels gesolliciteerd naar het burgermeesterschap van Zwolle.

Daar roemt men de vertrekkende burgemeester nu om zijn daadkracht en enthousiasme en zijn bestuurlijke kwaliteiten. Ook landelijk roert hij zich als voorzitter van het Korpsbeheerdersberaad, de VNG-politiecommissie en diverse andere organen. Hij heeft de stad Zwolle weer élan gebracht, vindt men. Hermans wist, geholpen door zijn uitstekende kennis van het Haagse milieu, tal van subsidies voor de stad te verwerven en enkele aansprekende projekten naar Zwolle te halen, zoals het Museum voor naïeve kunst.

Critici in Zwolle vinden wel dat hij de stad te vroeg verlaat, na 3,5 jaar. Maar Hermans kon het 'beroep dat op hem werd gedaan' om de post in Friesland te vervullen niet weigeren. Temeer daar dit de ultieme kans moet zijn om eindelijk uit de schaduw te treden van Ed Nijpels, nu burgemeester van Breda.

    • Frank Poorthuis