KLM versterkt rommelige beurssfeer

AMSTERDAM, 11 MAART. De onrust op de valutamarkten en de onder druk staande dollar zorgden ook de afgelopen week voor de nodige schommelingen op de effectenbeurs. Hoewel de sfeer niet zo hectisch was als een week eerder toen de speculatieve hedge-fondsen - die met geleend geld grote posities innemen in één bepaalde markt en daardoor een op zich bescheiden koersval vele malen kunnen versterken - volgens handelaren voor een bloedbad zorgden op de obligatiemarkten. Toch was er ook deze week sprake van een rommelige atmosfeer. Een situatie die niet in de laatste plaats in de hand werd gewerkt door het dramatische verlies van 460 miljoen gulden van vliegtuigbouwer Fokker en de op handen zijnde emissie van KLM. De Amsterdam EOE-index eindigde gisteren ruim een procent lager op 417,93 punten.

De uitgifte van 18,5 miljoen stukken van de nationale luchtvaartmaatschappij roept onder beleggers en analisten zowel gemengde als uiteenlopende gevoelens op. Vorige maand wilde de KLM nog 21,5 miljoen stukken naar de beurs brengen maar een aantal zwartgallige analisten meent dat emissiebegeleiders ABN Amro en het Amerikaanse effectenhuis Merrill Lynch al snel inzagen dat een dergelijk aantal onder de huidige marktomstandigheden niet haalbaar is. “Beleggers staan toch al niet te juichen over deze zware emissie. De koers op de beurs is al flink opgelopen en de kans dat de notering nog verder omhoog zal gaan wordt met de nodige scepsis bekeken”, zegt een bank-analist die tot de zwartkijkers behoort.

Andere betrokkenen - zoals vertegenwoordigers van MeesPierson en Lehman Brothers in Londen - zijn een stuk minder pessimistisch. Zij wijzen op de versterking met 1 miljard van het eigen vermogen die de KLM door de emissie denkt te realiseren. Bovendien proditeert het bedrijf van lagere rentekosten. Daarnaast heeft KLM een jaarlijkse kostenbesparing aangekondigd van 10 procent die het bedrijf tot 1997 jaarlijks 650 miljoen guldenzal opleveren. Tot en met 24 maart - de laatste dag dat de beleggers kunnen inschrijven - houden twee KLM-teams onder leiding van respectievelijk topman P. Bouw en medebestuurslid L. van Wijk presentaties voor “geïnteresseerde beleggers” om te voorkomen dat er aandelen op de plank blijven liggen.

De bekendmaking deze week van Fokker dat het vliegtuigconcern over 1993 een verlies heeft geleden van 460 miljoen gulden richtte een ravage aan op de beurs. Nadat dinsdag al geruchten in financiële kringen circuleerden dat het verlies een veelvoud zou worden van de 150 miljoen gulden die Fokker eerder had aangekondigd, zorgden de officiële cijfers er woensdag voor dat de koers van het aandeel in een vrije val raakte waarbij Fokker in één week 25 procent van zijn koerswaarde verloor: 20,80 gulden naar een slotkoers van 15,60 gisteren. Een val die het fonds sinds 1987 - toen in één week 40,5 procent werd ingeleverd - niet meer was overkomen. Zonder de financiële garanties van moederconcern Dasa zou Fokker voor een bankroet staan. Reserveringen voor teruglopende opbrengsten uit de verkopen en reorganisatiekosten voor de afvloeing van 1900 man personeel zetten ook in 1994 de resultaten nog sterk onder druk.

Dat zelfs het publiceren van positieve cijfers lang niet altijd een garantie biedt voor een hogere beurskoers bewees het raambekledingsbedrijf Hunter Douglas, bekend van Luxaflex, dat de winst met een derde zag stijgen naar 62,8 miljoen gulden. Niettemin daalde de koers na het positieve nieuws onmiddelijk met guldens naar een slotkoers gistermiddag van 85,20. Analisten hadden op grond van een opleving van de Amerikaanse economie en de wereldwijde reorganisatie bij Hunter Douglas al weken geleden een spectaculaire resultaatsverbetering bij het bedrijf voorspeld. Daardoor was de koers al weken opwaarts in beweging. Op het moment dat Hunter Douglas de winstcijfers officieel naar buiten bracht was het aandeel door winstnemeningen van beleggers echter al volkomen 'uitgekleed' en kon een koersval niet uitblijven.

    • Marc Serné