In Canada protest tegen mogelijke komst Luitjens

VANCOUVER, 12 MAART. Joodse groepen in Canada willen proberen te voorkomen dat de collaborateur Jacob Luitjens na zijn vrijlating in maart volgend jaar naar Canada kan terugkeren.

Dat heeft Frank Dimant, vice-voorzitter van de Canadese afdeling van de joodse organisatie B'nai Brith, gisteren gezegd. Luitjens werd in 1992 door de Canadese regering op het vliegveld naar Nederland gezet nadat hem het staatsburgerschap was ontnomen. Hij was in 1948 wegens collaboratie met de Duitsers bij verstek tot levenslang veroordeeld. Dimant noemde het besluit van staatssecretaris Kosto van justitie om Luitjens strafvermindering te verlenen “een schandvlek voor de nagedachtenis van de slachtoffers”. Luitjens' echtgenote en kinderen wonen nog in Canada. Als hij zich bij hen wil voegen, heeft hij speciale toestemming van de Canadese regering nodig.