Hoger dividend ABN Amro

AMSTERDAM, 12 MAART. De winst per gewoon aandeel van ABN Amro steeg over 1993 met 15,5 procent tot 6,34 gulden, terwijl de nettowinst zelfs met 20,2 procent toenam tot 2,024 miljard gulden.

ABN Amro heeft besloten het dividend per aandeel te verhogen met 5,2 procent tot 3,05 gulden, waarvan 1,60 slotdividend. Traditioneel kunnen de aandeelhouders ook kiezen voor een uitkering in aandelen: per 50 gewone aandelen kunnen ze één gewoon aandeel krijgen plus een bedrag in contanten dat op 28 april bekend zal worden gemaakt.

Volgens de bank hebben alle afdelingen aan winsttoename bijgedragen. Vooral de niet-Nederlandse vestigingen in Europa waarvan er enkele in 1992 nog in mineur waren, lieten volgens bestuursvoorzitter mr. R. Hazelhoff 'een sterke come back zien'. Daarbij kwam dat het een uitermate goed effectenjaar was, waarbij vooral de in Londen aangekochte bank Hoare Govett goed scoorde.

ABN Amro heeft de sterke stijging van de winst aangrepen om enkel incidentele lasten te nemen. Zo moest een extra bedrag aan pensioenkosten worden gespendeerd vanwege de hogere gemiddelde leeftijd. Bovendien heeft ABN Amro de kosten van een emissie in een keer afgeschreven net zoals de fusiekosten van Mees & Hope en Pierson, Heldring & Pierson.

De stroppen op de kredietportefeuille in Nederland zijn volgens de directie in het afgelopen jaar erg meegevallen. In de stroppenpot, heeft de bank 1,5 miljard gulden gestort, 100 miljoen gulden meer dan in 1992.