Hermans (VVD) wordt nieuwe commissaris in provincie Friesland

LEEUWARDEN, 12 MAART. Burgemeester L. Hermans (42) van Zwolle is door het kabinet benoemd tot commissaris van de koningin in Friesland. Hij volgt in die functie H. Wiegel op. De gemeente Zwolle heeft dat gisteren bekendgemaakt.

In Friesland is met instemming en tevredenheid gereageerd op de benoeming van Hermans, evenals Wiegel lid van de VVD. Hij wordt beschouwd als een energiek, dynamisch en gekwalificeerd bestuurder die bovendien goed in de provincie past. Volgens CDA-fractievoorzitter M. Brandsma-Ydema in de Friese Staten, tevens voorzitter van de vertrouwenscommissie, is Hermans de man die “we met elkaar wensten.” Een jonge commissaris is een groot voordeel, aldus Brandsma. Ook zijn goede contacten in Den Haag worden geroemd.

D66-fractievoorzitter E. Figee is eveneens “tevreden” met Hermans. Zij roemt met name zijn “hoog democratisch gehalte” en wijst daarbij op de maandelijkse gesprekken die Hermans als burgemeester van Zwolle met niet-collegepartijen voerde. Figee verwacht dat hij, meer dan zijn voorganger Wiegel, dichter bij de statenleden zal staan.

VVD-statenlid W.J.G. Blaauw, die Hermans persoonlijk kent, karakteriseert de nieuwe commissaris als een innemend en enthousiast man en een zeer ervaren bestuurder, die hierdoor veel voor Friesland kan betekenen.

G. Krol-Benedictus, fractievoorzitter van de Frysk Nasjonale Partij (FNP) in de Provinciale Staten van Friesland is ingenomen met de benoeming van Hermans, ondanks het feit dat diens wortels niet in Friesland liggen. Hij was volgens haar “zondermeer de beste kandidaat.” Krol vindt het een pluspunt dat Hermans als Limburger, die ook Limburgs spreekt, open staat voor minderheidstalen en noemt het verder positief dat hij beloofd heeft Fries te leren praten en schrijven.

Tweede Kamerlid A. Jorritsma-Lebbink (VVD) uit Bolsward vindt dat Hermans “haast als geen ander Wiegel goed kan opvolgen”, gezien zijn volgens haar grote bestuurlijke kwaliteiten.

Fractievoorzitster G. Durkstra van de PvdA in de Friese Staten denkt dat Hermans zich “voor de volle 100 procent zal inzetten” voor deze provincie. Dat is volgens haar ook nodig gezien de hoge werkloosheid en de grote problemen in de landbouw in Friesland. Hoewel de PvdA het liefst een vrouw benoemd had gezien, verklaart Durkstra niet teleurgesteld te zijn. “De kwaliteit stond voorop.”