Gevangenen ontsnappen in Algerije

ALGIERS, 12 MAART. Zeker vierhonderd gevangenen, onder wie enkele radicale moslims die ter dood waren veroordeeld, zijn donderdagavond ontsnapt uit een gevangenis in het oosten van Algerije. Volgens het Franse persbureau AFP zou het zelfs om duizend gevangenen gaan. De ontsnapping werd mogelijk na een aanval van gewapende mannen op de gevangenis. Daarbij zouden vier gevangenisbewaarders zijn gedood.

De Algerijnse autoriteiten wilden de aanval en de ontsnapping, die zich zou hebben voorgedaan in Tazoult in het Aures-gebergte, gisteren officieel niet bevestigen. De aanval zou zich hebben voorgedaan op het moment dat de gevangenen en het personeel de enige maaltijd zouden gebruiken die hen in de vastenmaand Ramadan dagelijks wordt bereid.

Het is de vierde keer dat moslim extremisten een aanval uitvoeren op een gevangenis om medestanders vrij te krijgen. Eind november vorig jaar werd de gevangenis van Sidi Ghiles in het westen van het land overvallen door drie mannen. In juli ontsnapten zestig moslim gevangenen uit de militaire inrichting bij Mers el Kébir. In het voorjaar van 1991 ontsnapten ruim honderd gedetineerden uit een gevangenis in Blida. Het merendeel van de ontsnapte gevangenen is na verloop van tijd weer gepakt of heeft zich vrijwillig weer gemeld. In het gebied rondom Tazoult was gisteren een uitgebreide zoekactie aan de gang, waarbij helikopters werden gebruikt.

De bekende Algerijnse toneelschrijver Abdelkader Alloula, directeur van het theater van Oran, werd afgelopen donderdagavond het slachtoffer van een aanslag. Hij is zwaar gewond overgebracht naar een ziekenhuis in Parijs. Tot dusver heeft niemand de verantwoordelijkheid voor deze aanslag op zich genomen, maar aangenomen wordt dat de daders extremistische moslims waren. De linkse Alloula heeft verscheidene politieke toneelstukken geschreven, onder meer over de positie van de vrouw in de Algerijnse samenleving. (AFP, AP)