Foto

Foto: Een geldinzameling voor het ANC, in het midden van de jaren '50 gefotografeerd door de zwarte Zuid-Afrikaanse fotojournalist Peter Magubane en opgenomen in zijn boek 'Women of South Africa, Their Fight for Freedom'.

Peter Magubane: Women of South Africa (met een voorwoord van Nadine Gordimer); 134 blz., Bulfinch Press 1993, ƒ 59,40

Magubane (1932) heeft meer dan veertig jaar onder moeilijke omstandigheden de strijd tegen de apartheid gevolgd. Ontelbare keren werd hij tijdens zijn werk beschoten, mishandeld of gearresteerd. Hij werd voor vijf jaar verbannen, en bracht meer dan anderhalf jaar van zijn leven door in eenzame opsluiting.

De foto's in het boek, beginnend bij de bus-boycot in 1950 en eindigend bij de vrijlating van Nelson Mandela in 1990, concentreren zich op de voorname rol die vrouwen in het verzet tegen apartheid hebben gespeeld.

Magubane richt zich op alledaagse situaties: het leven in de townships, de mensonterende huisvesting, het werk op het land. Tegen die achtergrond toont hij het verzet en de demonstraties, en de onvermijdelijke reactie van leger en politie.

De onzichtbare details worden geopenbaard in de onderschriften: de dichtstbijzijnde waterput op twee kilometer lopen van het dorp, de arbeidscontracten die vrouwen dwongen hun jonge kinderen negen maanden thuis achter te laten, het met de grond gelijk maken van zwarte woonwijken om plaats te maken voor luxueuze villa's voor blanken. Winnie Mandela ontbreekt niet, maar voor Magubane is ze slechts een van de vele moedige vrouwen van Zuid-Afrika.