Ex-dictator Garcia Meza van Bolivia aangehouden

SAO PAULO, 12 MAART. De voortvluchtige voormalige Boliviaanse dictator Luis Garcia Meza, die in eigen land tot dertig jaar gevangenisstraf is veroordeeld wegens verraad en gewapende opstand, is door de politie van Brazilië gearresteerd. Het nieuws werd gemeld door Braziliaanse televisiestations, maar de Braziliaanse autoriteiten wilden niet zeggen wat de reden van zijn arrestatie was. De Verenigde Staten beschuldigen Garcia Meza van betrokkenheid bij de drugshandel.

Garvia Meza werd het afgelopen jaar bij verstek veroordeeld, nadat hij twee jaar eerder de benen had genomen. Een team van Boliviaanse politiemensen en leden van de Amerikaanse drugsbestrijding hebben hem enkele maanden gevolgd terwijl hij heen en weer reisde tussen Bolivia, Chili en Brazilië. Bij zijn arrestatie had hij vervalste papier bij zich. De Amerikaanse functionarissen zouden de Braziliaanse politie op het spoor van de oud-dictator hebben gezet.

Garcia Meza greep de macht in 1980 bij een bloedige staatsgreep in juli 1980. Hij werd bij zijn coup gesteund door de Boliviaanse drughandel. Tijdens zijn bewind werden talloze politieke- en vakbondsleiders gevangen genomen of gedood. De Franse oorlogsmisdadiger Klaus Barbie was een van Garcia Meza's naaste medewerkers. Barbie werd in 1983 door Bolivia naar Frankrijk uitgewezen en later veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens oorlogsmisdaden. (AP)