De Koning wijst kritiek op CDA af

ZATERDAGS BIJVOEGSEL PAG.1 DE ONTTAKELING VAN HET MIDDEN

DEN HAAG, 12 MAART. Voormalig CDA-minister J. de Koning wijst de heftige kritiek van ouderen op AOW-voorstellen van zijn partij van de hand. Ook de tegen het CDA gerichte woede van boeren en tuinders vindt hij onterecht.

Tegenover deze krant zegt De Koning, adviserend lid van het partijbestuur, dat er “geen goede redenen zijn” voor de woede van de ouderen. De Koning was afgelopen week een van de prominente CDA-leden die lijsttrekker Brinkman adviseerden over het AOW-standpunt van de partij.

Hij wijst erop dat de bejaarden niet in opstand kwamen tegen de ingrijpende bezuinigingen in 1983, waarbij alle uitkeringen en ambtenarensalarissen met drie procent werden gekort. De Koning: “Ik denk dat zij met de crisis van de jaren dertig nog in de benen toen heel goed zagen dat inleveren nodig was. Nu zeggen ze: we doen niet mee, jongens knappen jullie dat maar op. Ik vind dat dat niet kan.”

De Koning vindt ook dat zijn partij ten onrechte verantwoordelijk wordt gesteld voor de tegenvallers van boeren en tuinders. Volgens hem zijn de problemen in de agrarische sector structureel van aard.

Volgens de oud-minister blijft zijn partij ondanks de huidige crisis in het centrum van de macht. De Koning: “Voorlopig is geen kabinet wenselijk zonder het CDA. Het idee dat het CDA in de oppositie kan komen moet in een democratie worden aanvaard. Maar deze eeuw niet.”

    • Frank Vermeulen
    • Derk-Jan Eppink