Warren Christopher arriveert in Peking; China pakt vijftiende dissident in tien dagen op

PEKING, 11 MAART. De Chinese dissident Wang Fucheng, secretaris-generaal van de Chinese Vereniging voor de rechten van de mens, is vandaag door de politie in Shanghai opgepakt. Dit heeft een woordvoerder van de Vereniging bekendgemaakt.

Wang is de vijftiende dissident die in tien dagen tijd is gearresteerd. De autoriteiten wilden geen reden geven voor de arrestatie, een woordvoerder van een politiebureau in Shanghai zei slechts dat Wang, die eerder al van 1979 tot 1981 in de gevangenis zat wegens 'contra-revolutionaire activiteiten', “enkele dagen in een hotel zou doorbrengen”.

De arrestatie van Wang had plaats enkele uren voordat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, in Peking aankwam voor een driedaags bezoek. Het is gebruikelijk in China om dissidenten op te pakken bij bezoeken van belangrijke buitenlandse leiders. Peking wil daarmee voorkomen dat de dissidenten de Chinese regering in verlegenheid zouden brengen door de buitenlandse leiders te ontmoeten of door demonstraties te organiseren.

In een open brief aan president Jiang Zemin en de voorzitter van het Volkscongres, Qiao Shi, hebben zeven dissidenten gisteren gevraagd om “de vrijlating van alle burgers die opgesloten zijn wegens hun uitlatingen of hun gedachten”. Een woordvoerder van de zeven zei niet te verwachten dat de brief tot problemen met de politie zou leiden “omdat de brief tot doel heeft om de spanningen in de Chinese maatschappij te verminderen”.

Christopher kondigde gisteren op een persconferentie in Tokio aan niet van plan te zijn dissidenten in Peking te ontmoeten. Wel zal hij nogmaals onderstrepen dat de Amerikaanse regering China's status als meest-begunstigde handelsnatie (MFN) niet zal verlengen in juni, als Peking geen aanzienlijke vooruitgang boekt op het gebied van de rechten van de mens. Bij niet-verlenging van de MFN-status zullen de Verenigde Staten zware invoerrechten heffen op Chinese produkten.