Tokyo Kwartet speelt Beethoven weergaloos

Concert: Tokyo Kwartet. Programma: L. v. Beethoven: Strijkkwartetten op. 18 nrs. 1 en 3; Strijkkwartet op. 59 nr. 2. Gehoord: 8/3 Concertgebouw Amsterdam. Volgende concerten: 10, 12, 22, 24, 26/3.

De zestien strijkkwartetten van Beethoven zijn de bijbel van de kamermuziek. Het is de meest aangrijpende en veelomvattende muziek die er binnen dit genre geschreven is. Op het eerste van de zes concerten in Amsterdam gaf het Tokyo Kwartet, dat zijn 25-jarige bestaan viert met de uitvoering van de complete strijkkwartetten van Beethoven in Amsterdam, Milaan, Wenen, Brussel, Parijs en New York, een grandioze lezing van twee vroege en een later strijkkwartet. Alle emotionele en explosieve karaktertrekken in Beethovens muziek waren aanwezig, maar ze waren als het ware ingebed in een grenzeloze tederheid en een universele wijsheid.

Het Tokyo Kwartet, op dit moment een van de beste kwartetten ter wereld, benaderde Beethoven met ongekend respect, technisch bijna volmaakt en muzikaal met een verbluffend inlevingsvermogen en raffinement. Beethovens vurige emoties werden door het Tokyo Kwartet niet misbruikt als een voertuig voor zelfontlading, ze werden in de kern begrepen en met een weergaloze instrumentale verfijning tot autonome kunst verheven.

Zo klonken het Strijkkwartet op. 18 nr. 3 en het Strijkkwartet op. 18 nr. 1 vitaal en gepassioneerd in de snellere delen, en hartverscheurend intens in de langzame delen. Met de natuurlijke vanzelfsprekendheid van een kameleon reageerden de musici van het Tokyo Kwartet op de wisselende stemmingen in de muziek. De interactie tussen de vier individuele stemmen was optimaal, maar tegelijkertijd was de balans perfect en de gepolijste samenklank transparant maar toch heel warm. Daarna volgde een bezielde interpretatie van Beethovens Strijkkwartet op. 59 nr. 2, waarin het Tokyo Kwartet met een feilloos gevoel voor spanningsopbouw zijden draden spon die zich, zonder ooit te breken, samenvoegden tot een magisch web van adembenemende melodieën.

    • Wenneke Savenije