Ruiters maken zich op voor hun wereldspelen

UTRECHT, 11 MAART. De wereldruiterspelen moeten het grootste sportevenement in Nederland worden. Met 350.000 toeschouwers die naar 700 ruiters en 1.000 paarden komen kijken. De 'spelen' zijn de samengevoegde wereldkampioenschappen in de zes hippische disciplines. Springen, dressuur en de military zijn ook op de Olympische Spelen te zien. Vierspanrijden kent in Nederland een grote traditie, endurance is een uithoudingswedstrijd over 160 kilometer en voltige is acrobatiek van de ruiter.

De ruiterspelen, waarvoor zich 49 landen hebben aangemeld, worden van 27 juli tot en met 7 augustus 1994 gehouden in Den Haag, Wassenaar en Amersfoort. In het Haagse Zuiderpark komt een speciaal stadion met 26.000 zitplaatsen en een tent voor de voltige. In het bestaande voetbalstadion zal de dressuur van de military worden afgewerkt. Het lange- afstandparcours loopt van Duindigt in Wassenaar over het strand naar Den Haag. De military en het vierspanrijden vinden plaats in Amersfoort op het militaire oefenterrein De Vlasakkers.

Vier jaar geleden werden de Spelen voor het eerst gehouden in Stockholm. Toen werd nog zes miljoen gulden verlies geleden. De Nederlandse organisatie verwacht quitte te spelen. Het budget bedraagt 23 miljoen gulden, waarvan ongeveer de helft uit sponsorbijdragen komt. De kaartverkoop heeft al de helft van de begrote acht miljoen gulden opgeleverd.

Bondscoach Hans Horn van de springruiters heeft voor de ruiterspelen een A-equipe van elf kandidaten samengesteld, vertelde hij gisteren op een persconferentie in Utrecht. Na het concours in Aken (half juni) volgt een eerste selectie. Na de landenwedstrijd in Luxemburg (half juli) maakt hij zijn definitieve keuze voor de vier ruiters en één reserve. Bij de dressuur is een kernploeg van negen ruiters geformeerd. De voormalige Duitser Sven Rothenberger is aan de selectie toegevoegd. Hij mag dit seizoen voor Nederland uitkomen.