Poezie boekenweek

Met een aan de Vijftigers gewijd 'Oote oote boe-kenbal', vernoemd naar een gedicht van Jan Hanlo, begint dinsdagavond in de Amsterdamse Stadsschouwburg de 59-ste boekenweek. Het thema is deze keer poëzie. Tien dagen lang, van 16 t/m 26 maart, staat de boekhandel in het teken van de dichtkunst, van Komrij tot Herzberg, van Rawie tot Enquist, en van Kopland tot Johnny van Doorn.

Behalve via hun boeken zullen dichters ook op andere manieren van zich laten horen. Vijftiger Lucebert ontwierp een affiche dat de komende tijd alle boekhandels siert, er komt een cd uit met op muziek gezette gedichten, en in tientallen boekhandels en culturele centra zijn optredens georganiseerd.

Voor CS-literair aanleiding om deze week extra aandacht te geven aan de poëzie. In dit nummer besprekingen van nieuw verschenen bundels, P.F. Thomése en Hugo Brandt Corstius over het poëtische van poëzie, en Gertjan van Schoonhoven over de vraag: wie leest er nog poëzie? 'Voor veel dichters loopt de weg naar de eeuwigheid via het oud papier.'

Met een aan de Vijftigers gewijd 'Oote oote boe-kenbal', vernoemd naar een gedicht van Jan Hanlo, begint dinsdagavond in de Amsterdamse Stadsschouwburg de 59-ste boekenweek. Het thema is deze keer poëzie. Tien dagen lang, van 16 t/m 26 maart, staat de boekhandel in het teken van de dichtkunst, van Komrij tot Herzberg, van Rawie tot Enquist, en van Kopland tot Johnny van Doorn.

Behalve via hun boeken zullen dichters ook op andere manieren van zich laten horen. Vijftiger Lucebert ontwierp een affiche dat de komende tijd alle boekhandels siert, er komt een cd uit met op muziek gezette gedichten, en in tientallen boekhandels en culturele centra zijn optredens georganiseerd.

Voor CS-literair aanleiding om deze week extra aandacht te geven aan de poëzie. In dit nummer besprekingen van nieuw verschenen bundels, P.F. Thomése en Hugo Brandt Corstius over het poëtische van poëzie, en Gertjan van Schoonhoven over de vraag: wie leest er nog poëzie? 'Voor veel dichters loopt de weg naar de eeuwigheid via het oud papier.'