Parijse liefdesvete leidt tot protest

PARIJS, 11 MAART. Politie en brandweer hebben de laatste dagen in een voorstad van Parijs een heftige veldslag gevoerd met woedende jongeren die de gewelddadige dood van een leeftijdgenoot wilden wreken.

Zij eisten gerechtigheid en wel terstond. Intussen is duidelijk geworden dat de jonge Aziaat die maandag dood werd gevonden het slachtoffer is geworden van een liefdesvete.

Garges-les-Gonesse is één van die voorsteden waar Parijs met veel beton en weinig groen er heel anders uitziet dan langs de Seine. Er wonen mensen van 67 nationaliteiten. Hoewel er scholen, sportfaciliteiten, winkels, en zelfs een arbeidsbureau zijn, is er een acuut gebrek aan banen. Volgens de actievoerders is er wel een synagoge gebouwd, maar kunnen islamieten voor hun geloofsuitoefening alleen terecht in twee fietsenstallingen. De communistische burgemeester heeft tot nu toe niet willen ingaan op de wijdere strekking van het protest. Hij weigert een gesprek met de boze jongeren. Hij zegt dat de moordzaak in handen van de politie is. De gemoederen zijn inmiddels enigszins tot rust gekomen, maar de bitterheid blijft. “Als wij meer schade aanrichten, levert dat tenminste werk op”, aldus een van de jongeren.