Ontslag voor baggeraar na weigering aids-test in Egypte

DEN HAAG, 11 MAART. Een werknemer van een Nederlands baggerbedrijf is vorige week op staande voet ontslagen omdat hij weigerde in Egypte een hiv-test te laten uitvoeren. De man werd direct teruggeroepen van zijn baggerwerkzaamheden in het Suez-kanaal.

De 34-jarige C. Koopman liet daar vorig jaar voor het verkrijgen van een werkvergunning al een hiv-test doen, waarbij wordt gezocht naar het virus dat aids kan veroorzaken. Hij bleek toen niet seropositief. Bij die ene test blijft het wat hem betreft vanwege het gevaar in Egypte door injectienaalden besmet te raken, ook al zorgde zijn werkgever voor schone spuiten. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Kairo is besmettingsgevaar in Egyptische klinieken reëel.

De resultaten van in Nederland uitgevoerde tests worden in Egypte niet geaccepteerd. Shell heeft in Kairo als enig Nederlandse bedrijf een eigen medische afdeling, waar volgens afspraken met de Egyptenaren werknemers op de aanwezigheid van het hiv-virus worden getest.

In de ontslagbrief die het baggerbedrijf Dredging and Contracting Rotterdam vorige week aan Koopman overhandigde, wordt erop gewezen dat iedereen die in Egypte een werkvergunning wil verkrijgen zich volgens de wetgeving in dat land moet onderwerpen aan een hiv-test. Bij vernieuwing van de vergunning moet de test worden overgedaan. “Het arbeidscontract bepaalt heel duidelijk dat u zich heeft te schikken in de wetten van het land van tewerkstelling. Uw weigering om deze bloedtest te ondergaan heeft als onmiddellijk gevolg dat u het land moet verlaten. Dredging and Contracting beschouwt deze weigering als een indringende, zwaarwichtige reden die elke verdere professionele samenwerking onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt”, aldus het bedrijf.

De twaalf landen van de Europese Unie hebben bij Egypte verschillende keren protest aangetekend tegen de verplichte hiv-test voor een verblijfs- en een werkvergunning. De Griekse regering deed dat als voorzitter van de Europese Unie dit jaar nog. De regeling geldt niet voor iedereen; ambassadepersoneel, mensen die langer dan tien jaar in Egypte wonen en mensen die met een Egyptenaar zijn getrouwd zijn vrijgesteld van de verplichting een aids-test te ondergaan, evenals nonnen en paters.

In de regeling van het Egyptische ministerie van manpower and employment is volgens de ambassadewoordvoerder “een ijzersterke juridische formule” toegepast. De overheid eist geen hiv-test, maar stelt dat alle buitenlanders die een werk- of een verblijfsvergunning willen een verzoek moeten overleggen om getest te worden op hiv. Wie na een test seropositief blijkt, moet het land verlaten. De regeling dateert van 23 januari. Voor die tijd werden bestaande regels voor de hiv-test nauwelijks toegepast.

Koopman heeft er van afgezien zijn ontslag bij de rechter aan te vechten. Hij heeft intussen alweer een baan bij een ander baggerbedrijf gevonden. De Bouw- en Houtbond van het FNV, waarvan een woordvoerder het ontslag als “een hele drastische stap” omschrijft, is wel ingeschakeld vanwege de rekening die Koopman nog van zijn ex-werkgever tegemoet kan zien. Zijn ontslagbrief eindigde namelijk met de mededeling dat alle kosten die voortvloeien uit het ontslag ten laste komen van de werknemer.

Andere Nederlandse bedrijven met werknemers in Egypte, zoals KLM en Unilever, zijn milder tegenover personeel dat een hiv-test weigert. “Een werknemer die weigert wordt niet ontslagen. Kom nou!”, zegt een woordvoerder van Unilever. “Wij respecteren dat en zoeken elders in het bedrijf een geschikte plaats.”

Bij Dredging and Contracting Rotterdam gebeurt dat niet. “Elders in de wereld hebben we ook activiteiten, maar daar zijn alle functies al vervuld”, aldus S. van Rookhuizen, hoofd administratie van het bedrijf. De ongeveer 25 Nederlandse collega's van Koopman die werkzaam zijn in het Suez-kanaal hebben zich wel laten testen.

    • Ward op den Brouw