Moskou: spion voor Duitsland opgepakt

MOSKOU/BONN, 11 MAART. In Moskou is gisteren een agent van de Duitse inlichtingendienst BND gearresteerd.

Het Russische persbureau Interfax maakte gisteren op basis van inlichtingen van “een goed geïnformeerde bron” melding van de arrestatie, zonder nadere bijzonderheden over de identiteit en de nationaliteit van de arrestant te geven. De Russische contraspionagedienst bevestigde vanochtend de aanhouding en liet weten dat het om een Russisch staatsburger gaat. In Bonn en bij de Duitse ambassade in Moskou werd elk commentaar geweigerd.

Negen dagen eerder maakten de Russische autoriteiten bekend in januari een hoge ambtenaar te hebben gearresteerd wegens spionage voor de Verenigde Staten. Twee dagen later beschuldigden ze Amerikaanse diplomaten in Moskou ervan twee Russische burgers te hebben “aangemoedigd” om geheime informatie te vergaren over een nieuwe Russische tank.

Deze incidenten werden in verband gebracht met de aanhouding, op 21 februari, van een hoge CIA-functionaris, Aldrich Ames, die met zijn vrouw sinds 1983 voor Moskou heeft gespioneerd. De Amerikanen wezen daarop een Russische diplomaat uit, waarna de Russen van hun kant een Amerikaanse diplomaat naar huis stuurden. Tegelijkertijd onderstreepten ze dat de spionagezaak-Ames de Russisch-Amerikaanse betrekkingen niet negatief zou mogen beïnvloeden. (AP, Reuter)