Luchtactie blijft uit na aanval Serviërs

SARAJEVO, 11 MAART. Franse VN-militairen hebben gisteren in Bosnië om luchtaanvallen op Bosnische Serviërs gevraagd, nadat ze bij herhaling onder vuur waren genomen. Een NAVO-vliegtuig vloog daarop laag over het gebied, maar toestemming voor een luchtaanval werd niet gegeven.

Het incident deed zich voor in de moslim-enclave Bihac in het uiterste noordwesten van Bosnië. Bihac is al sinds september vorig jaar het toneel van gevechten, aanvankelijk tussen het moslim-leger en moslim-separatisten onderling, sinds kort ook tussen het moslim-leger en Bosnische Serviërs die de separatisten steunen.

Gisteren namen de Bosnische Serviërs een kazerne van de Fransen in de stad Bihac onder vuur. Ook woensdagavond was het al tot Servische beschietingen op Franse posten elders in de enclave, in Bosanska Krupa en Otoka, gekomen. Bij de aanvallen werden tien tankgranaten afgevuurd. Er vielen geen gewonden, maar wel werden twee vrachtwagens, een stuk geschut en een gronddoelraket vernield. De Fransen vuurden in Krupa één rookgranaat op hun aanvallers af.

De Fransen verzochten tijdens het bombardement om luchtacties van de NAVO tegen de Serviërs. Een vliegtuig van de NAVO-luchtvloot die in het Bosnische luchtruim patrouilleert vloog daarop laag over de Servische stellingen. Tot een bombardement kwam het echter niet, omdat toestemming daarvoor van de speciale VN-afgezant in de Bosnische crisis, Yasushi Akashi, uitbleef.

De heropening van het vliegveld van Tuzla, in het noorden van Bosnië, dreigt te worden vertraagd door onenigheid tussen de VN-vredesmacht en de Bosnische Serviërs. De Serviërs eisen onder andere het recht alle hulpgoederen die via het vliegveld naar de belegerde moslims in Tuzla worden aangevoerd, te controleren om na te gaan of er geen wapens worden gesmokkeld. De VN-vredesmacht UNPROFOR weigert die inspectie toe te staan. Akashi sprak gisteren in Pale met de leiders van de Bosnische Serviërs over de problemen in Tuzla, maar werd het niet met hen eens.

UNPROFOR nam eerder deze week de controle over het vliegveld over van de moslims. De vredesmacht heeft laten weten het vliegveld het liefst met instemming van de Serviërs te willen heropenen, maar de heropening desnoods met geweld te willen afdwingen als die instemming uitblijft. De Serviërs hebben zich in principe neergelegd bij de heropening. Generaal Rose, de commandant van UNPROFOR-Bosnië, zei gisteren niet te verwachten dat geweld moet worden gebruikt om het vliegveld weer in gebruik te nemen. (Reuter, AP, AFP)