Kasteel van Heren van Amstel blootgelegd

AMSTERDAM, 11 MAART. Opgravingen in het centrum van Amsterdam hebben het kasteel van de Heren van Amstel blootgelegd. Vanochtend onthulde de stadsarcheologische dienst zo'n zeven meter bakstenen muur op zware balken. Volgens stadsarcheoloog J.M. Baart gaat het om de westmuur van het kasteel van Amstel.

“U kunt mij voor 99 procent vertrouwen”, zei hij vanmorgen. “Een stenen gebouw uit het begin van de dertiende eeuw, met een muur van 1,85 meter breed, kan niets anders zijn dan een kasteel. En wie anders dan de belangrijkste machthebbers in deze streek zouden zo'n burcht hebben? Dat waren de heren van Amstel.”

In de twintigste eeuw waren historici van mening dat het kasteel van Amstel in Ouderkerk moest worden gezocht, en wel “daar waar tegenwoordig de Portugees-Israëlitische begraafplaats ligt”, aldus historicus H. Brugmans in zijn 'Geschiedenis van Amsterdam'. Aan die opvatting is deze eeuw niet meer getwijfeld. “Tot voor een paar weken dacht ik hetzelfde”, aldus Baart.

Tot in de negentiende eeuw werd het kasteel van Amstel gezocht in de nabijheid van de Dirk van Hasseltsteeg, in de buurt van de huidige vindplaats. Op 11 januari dit jaar kon worden gegraven in die buurt, na de sloop van enkele panden aan de Nieuwezijds Kolk en de Dirk van Hasseltsteeg. Hier bouwt ABN AMRO een groot complex. De kasteelmuur staat op de plek waar een parkeergarage moet komen. Baart pleit voor een permanente uitsparing van zijn vondst in de garage.