IRA pleegt op Heathrow weer mortieraanslag

LONDEN, 11 MAART. De veiligheid van Londen-Heathrow, het druktste vliegveld ter wereld, staat ter discussie nu de IRA binnen dertig uur een tweede mortieraanval op de luchthaven heeft gedaan.

Politie en luchtvaartautoriteiten kondigden een herziening van de bestaande veiligheidsmaatregelen aan, nadat kort na middernacht vier mortiergranaten werden gevonden in de nabijheid van Terminal 4.

Dat is het luchthavengebouw vanwaar alle vluchten van British Airways en de KLM naar onder andere Amsterdam worden bediend. Net als bij de aanval van woensdagavond ontplofte geen van de projectielen, maar de theorie dat dat mogelijk de bedoeling was van de IRA is inmiddels verlaten. Elk van de granaten blijkt geladen met 1 pond Semtex en daarmee met de kracht van zo'n vijf handgranaten.

De tweede aanslag, waarvan de politie de lanceerplaats ondanks intensief zoeken nog niet heeft gelokaliseerd, kwam enkele uren nadat koningin Elizabeth met het regeringsvliegtuig op Heathrow was teruggekeerd van een langdurige tournee door het Caraïbisch gebied.

Net als woensdag waren aan de aanslag “onspecifieke” waarschuwingen van de IRA vooraf gegaan. Even na middernacht rapporteerden werklieden dat ze een geluid van inslaand metaal dicht bij het luchthavengebouw hadden gehoord. Een zoektocht van de politie leverde eerst drie en later een vierde intacte mortiergranaat op. Waar die precies lagen wil de politie nog niet zeggen.

Anders dan woensdagavond werd het luchthavengebouw onmiddellijk ontruimd. De landingsbaan die op piekuren elke 45 seconden wordt gebruikt, werd eveneens buiten gebruik gesteld. Beide maatregelen werden vanochtend tegen acht uur Engelse tijd ongedaan gemaakt, maar opnieuw was er een forse ontregeling van het vliegverkeer.

Nog voor de tweede aanval op het vliegveld had de leider van de politieke arm van de IRA, Sinn Fein-president Gerry Adams, in Londen en Dublin eensgezinde politieke afkeer gewekt door voor meer aanslagen van de IRA te waarschuwen. “Er is nu eenmaal een conflict gaande. Van tijd tot tijd zullen er spectaculars plaats hebben om de wereld daaraan te herinneren.” Adams vroeg de Britse regering “de patstelling” in het vredesproces waarbij de Britten weigeren meer concessies te doen te doorbreken.

De IRA demonstreerde vannacht in Belfast ook op een andere manier haar toewijding aan geweld als middel om een Britse terugtrekking uit Noord-ierland te bewerkstelligen. Ze schoot in de bar van een windhondenrenbaan een politieman dood, die daar in zijn vrije tijd met zijn vrouw aan de bar zat.

Pag.5: Hoop op dialoog vervliegt

Het is het zevende dodelijke slachtoffer dat de sectarische strijd in dit jaar tot nu toe heeft opgeleverd. De Britse en Ierse regering zien hun hoop op een politieke dialoog met de hardliners onder de nationalisten, verenigd in Sinn Fen en de IRA, nu wegsmelten. Sir Patrick Mayhew, de Britse minister voor Noord-Ierland, noemde Adams' uitlatingen gisteravond “verachtelijk” en “getuigend van een diepgaand cynisme”. Dublin houdt vol dat er binnen de IRA een dialoog gaande is over de vraag of het aanbod tot deelname in het politieke proces , zoals dat door beide regeringen is neergelegd in de Downing Street Declaration, moet worden aanvaard. Er wordt in Dublin op gewezen dat daar altijd is verwacht dat het geweld doorgang zou vinden, zolang die interne dialoog nog gaande is. Maar zowel in Dublin als in Londen groeit de vrees dat de terroristen niet meer gedaan hebben dan de politici in beide kampen aan het lijntje houden, in de hoop op maximale concessies.

Eén van de meest uitgesproken crtici van de Britse regering over haar beleid inzake Noord-Ierland, het Conservatieve Lagerhuislid Nicholas Budgen, zei vanmorgen dat de regering nu moet laten zien dat met terroristen niet langer wordt onderhandeld.

    • Hieke Jippes