GRONINGS BIZAR BANKET

Zo'n twintig gerechten stonden er op de tafel van het Bizar Banket dat in de maand februari in Groningen werd aangericht in het kader van een door de Rijksuniversiteit Groningen en Rijkshogeschool Groningen georganiseerd Studium Generale.

Tijdens dit Studium Generale, dat de titel 'Over de tong' meekreeg, werd een van de lezingen gegeven door de Franse ex-atoomgeleerde en New-Age aanhanger Bruno Comby die wil dat wij een oergezond oer-dieet volgen dat uit fruit, rauwe groenten en eiwit-rijke insekten bestaat. Comby eet elke dag insekten. Alleen kakkerlakken kunnen hem niet bekoren, maar termieten smaken, zegt Comby naar kaviaar of foie gras, vlindercocons naar omelet en vliegelarven naar crème frâiche. Nu vind ik de smaak van kaviaar en foie gras al helemaal niet op elkaar lijken, dus is de kans dat ik een van zijn gelovige volgelingen word nihil. Al deed ik als vertegenwoordiger van deze krant mijn best en at ik tijdens het Bizar Banket niet alleen gestoofd vlees van een kalfskop, knoflookijs, een in een oesterschelp geserveerde mousse van koeieogen, witte bonen met ananas en testikels, maar ook een in chocola gedoopte sprinkhaan en een stukje quiche met meelwormen. Het lekkerst vond ik het gerecht dat als 'likkepot' op de lijst stond. Jaap de Boer, de organisator van dit Studium Generale, die deze likkepot bedacht gaf mij zijn recept:

LIKKEPOT

Koop op de markt, want daar zijn ze lekker goedkoop, 500 gram kippehartjes. Snijd ze door en maak ze schoon. Snijd het vet weg en verwijder het bloed door de hartjes goed te wassen. Bak ze met grof gesneden ui in wat boter in een koekepan gaar.

Giet het vocht uit de pan, maar bewaar het vocht voor de saus. Bak in een andere pan 500 gram champignons. Niet te lang, ze moeten knapperig blijven. Doe flink wat crème frâiche bij de hartjes en roer alles door elkaar. Voeg de champignons toe. Giet genoeg vocht in de pan om een saus te krijgen. Breng het gerecht op smaak met zout en peper en eet er pasta bij.

Kook de geschilde aardappelen gaar en prak ze fijn. Pocheer de vis net gaar. Rasp de ui. Hak de kappers klein. Klop de eieren los. Doe de helft van het eimengsel bij de aardappelen en voeg ui, kappers, de fijngemaakte vis, flink wat fijngehakte peterselie en zout en peper toe. Doe er eventueel een scheutje olijfolie bij als het mengsel te droog lijkt. Vorm van dit mengsel kleine croquetjes, die eerst door de bloem worden gerold, dan door het losgeklopte ei en ten slotte door het paneermeel. Bak de croquetjes in de olie rondom lichtbruin.

    • Anne Scheepmaker