Emissie van KLM roept vraagtekens op bij beleggers

AMSTERDAM, 11 MAART. De Amsterdamse effectenbeurs was vanochtend in de ban van de KLM-emissie, waarover beleggers nogal wat vragen hebben. Verder speelden een lager Wallstreet en wisselende bedrijfsresultaten de handel parten. De AEX-index daalde vanochtend 5,08 punten naar 417,52 punten

AMSTERDAM De KLM kondigde aan maximaal 18,5 miljoen nieuwe aandelen te willen plaatsen volgens het zogeheten 'bookbuilding-systeem'. Hierbij moet worden aangegeven hoeveel gewone aandelen men wenst te kopen en tegen welke prijs. De toezegging van de staat om voor 300 miljoen gulden mee te doen in de emissie, schept volgens een beurslid nogal wat vraagtekens. De staat zal zowel preferente als gewone aandelen opnemen. Preferente aandelen worden geplaatst tegen de nominale waarde van 20 gulden, ver beneden de huidige beurskoers. Dat zou de totale opbrengst voor de KLM, geschat op 1 miljard, aanzienlijk verminderen. Bovendien vraagt de commissionair zich af of de markt wel zo is geïnteresseerd, aangezien de koers de afgelopen weken fors is opgelopen. Vanochtend daalde de koers van het fonds negen dubbeltjes op 47,30 gulden.

Handelaren waren uitermate goed te spreken over de resultaten die Heineken donderdag na beurs presenteerde. Vooraf was rekening gehouden met een winststijging van ongeveer 10 procent. Dat werd uiteindelijk 12 procent. Opmerkelijk is vooral het feit dat het bierconcern voor het eerst letterlijk aangeeft dit jaar een verdere winststijging te verwachten. Donderdag sprong het aandeel al 4,50 gulden omhoog. Daar kwam vanochtend nog eens 1,20 gulden bij op 230,50.

De tegenvallende resultaten van Nijverdal-Ten Cate kwamen voor handelaren als een verrassing. De winst van de kunststoffenverwerker daalde van 33,6 tot 10,2 miljoen. De dividenduitkering wordt gehalveerd van 4 tot 2 gulden per aandeel. Het koersverlies liep vanochtend op tot 6.50 gulden tot een laatprijs van 92.50 gulden. Maar volgens een hoekman hangen er grote pakketten boven de markt. Bij gebrek aan kopers, komt dit vooralsnog niet in de koers tot uiting.

Er werden vanochtend maar 16000 stukken Nijverdal verhandeld

NEW YORK De Newyorkse effectenbeurs is gisteren flink lager gesloten. Dat lag vooral aan een nieuwe inzinking van de obligatiemarkt. Maar de stemming werd ook gedrukt door bezorgdheid over de gevolgen van de Whitewater-affaire voor de positie van president Clinton.

De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste fondsen daalde met 22,79 punten tot 3.830,62. Het aantal lager sluitende fondsen was ruim twee keer zo groot als het aantal winnaars. De omzet kwam uit op 330 miljoen aandelen.

TOKIO Op de effectenbeurs van Japan eindigde de Nikei-index voor 225 fondsen vandaag 24,60 punten hoger op 20.115,31 punten. De stijging werd veroorzaakt omdat de meeste institutionele beleggers de afgelopen tijd winst hebben genomen voor het einde van het fiscale jaar op 31 maart. Er ontstond een rustige handel waarbij de meeste beleggers zich terughoudend toonden in afwachting van de ontwikkelingen in de Whitewater-affaire.