De poes

Vaak is het een goed idee om het over iets te hebben dat je goed kent, daar weet je meer over en daar kun je bijzonderder dingen over zeggen dan over iets bedachts.

Het is makkelijker om te dichten over hoe je eigen poes kijkt als ie een knikker ziet rollen dan over een brullende leeuw in het oerwoud; makkelijker over hoe tulpen zo raar krullen als ze oud worden dan over wilde orchideeën. Het lijkt misschien saai, dichten over wat je al kent. Maar dat hoeft het niet te zijn. Wat je al kent is vaak heel veel bijzonderder dan je dacht. Zoals de dichter K. Schippers dichtte:

De ontdekking

als je goed

om je heen kijkt

dan zie je dat

alles gekleurd is

Dat was je misschien nog niet opgevallen. Je wst het wel, maar je hebt er nooit bij stil gestaan. Zo is er veel gewoon maar toch nieuw, vooral als je het in een gedicht zet. Kijk bij voorbeeld eens naar alle schoenen in huis, of naar hoe de vliegen zich gedragen, of luister naar het geluid van de afwas of kijk naar de bolle wangen van de wijnglazen: allemaal onderwerpen voor gedichten.

    • Marjoleine de Vos