De Oekraïne krijgt weer Russisch gas

MOSKOU, 11 MAART. Rusland heeft beloofd de gasleveranties aan de Oekraïne te hervatten, nadat gisteren de Oekraïne toezegde de achterstallige rekeningen te voldoen. Daarmee komt een eind aan een week waarin het Moskouse staatsbedrijf Gazprom de gaskraan naar de Oekraïne elke dag een beetje verder dichtdraaide omdat het buurland nog 900 miljoen dollar voor vorige gasleveranties moest betalen.

De Oekraïense vice-premier Valentin Landik zei gisteren na twee dagen van onderhandelingen in Moskou dat zijn land de helft van de achterstallige betalingen zal voldoen door Rusland apparatuur voor de gasindustrie te overhandigen. De andere helft zal worden betaald met geld.

Rem Vjaknirev, directeur van Gazprom, kondigde daarop aan dat de leveranties met onmiddellijke ingang zullen worden hervat. Over een maand, op 10 april, komen de partijen weer bijeen. “Als onze betrekkingen dan niet zijn genormaliseerd zullen we de gasvoorziening geheel afsnijden”, aldus Vjaknirev.

Het Russische persbureau Interfax meldde gisteren dat de Oekraïne er ook mee had ingestemd in ruil voor gas het eigendom van Oekraïense pijpleidingen en opslagfaciliteiten aan Rusland over te dragen. De komende maand zouden beide landen daarover verder onderhandelen, aldus Interfax, dat zich baseerde op anonieme bronnen binnen Gazprom. Het bezit van pijpleidingen in de Oekraïne zou Rusland beter in staat stellen te verhinderen dat Oekraïense fabrieken illegaal gas uit de leidingen aftappen dat is bedoeld voor export naar het Westen.

Wit-Rusland, een tweede buurland dat vorige week werd getroffen door de maatregelen van Gazprom, heeft inmiddels een kwart van zijn schulden betaald en ontvangt al weer een paar dagen gas. De regering in Minsk heeft aangekondigd dat ze voortaan de banktegoeden zal confisqueren van ondernemingen die hun gasrekening niet betalen. De Oekraïne zal van bedrijven eisen dat ze hun energie vooruit betalen.