China

Op de gisteren begonnen jaarlijkse zitting van het Volkscongres is besloten het defensiebudget met 22 procent te verhogen. Dat kondigde minister van financiën, Liu Zonghli, vandaag aan.

Ondanks deze verhoging zal het Chinese defensiebudget in reële termen afnemen. Door de devaluatie van de yen met 33 procent, in januari, is het duurder geworden voor Peking om goederen uit het buitenland in te voeren. China hoopt door aankoop van defensiematerieel in het buitenland zijn leger te moderniseren. Zo kocht Peking onlangs een aantal straaljagers die deel uitgemaakt hadden van het leger van de voormalige Sovjet-Unie. Waarnemers gaan er overigens van uit dat het defensiebudget van de Volksrepubliek veel groter is dan de officiële cijfers van de regering in Peking aangeven. (AP, AFP, Reuter)