ABC

Bijna iedereen kent wel een alfabet gedicht. Zo'n gedicht dat bij A begint en bij Z eindigt:

A is een aapje dat zit op een stok,

B dat is Bello die blaft in zijn hok.

Een alfabet gedicht heeft het voordeel dat het je op bijzondere ideeën brengt, doordat je steeds iets met een letter moet doen. Je kunt er niet goed een verhaaltje in vertellen, maar je kunt wel zorgen dat al die letters en regels bij elkaar gaan horen door je bijvoorbeeld voor te nemen dat elke letter een dier wordt, of een bloem of een kind of een snoepje. Je kunt een alfabet ook heel goed gebruiken om een portret van iemand te maken. Dan kies je bij elke letter een eigenschap die bij iemand hoort, of dingen of mensen waarvan jij vindt dat ze bij iemand horen. Bij voorbeeld zo:

A dat is aardig,

dat ben je niet vaak

B is boosaardig,

dat lijkt me wèl raak

C dat is cattig

op z'n Engels gespeld

D dat is duur doen

maar je hebt weinig geld

    • Marjoleine de Vos