Winst ABB daalt sterk als gevolg van reorganisaties

KOPENHAGEN, 10 MAART. Het Zweeds-Zwitserse concern ASEA Brown Boveri (energiesystemen, transport en machinebouw) heeft vorig jaar zijn nettowinst zien dalen tot 68 miljoen dollar (circa 190,2 miljoen gulden), tegen 505 miljoen dollar (bijna 960 miljoen gulden) in 1992.

De winstval is te wijten aan bijzondere uitgaven voor herstructureringen.

ASEA Brown Boveri (ABB) heeft vorig jaar een drastische reorganisatie doorgevoerd waarvoor bijna 600 miljoen dollar aan bijzondere uitgaven in de jaarcijfers zijn verwerkt en in mindering op de winst werden gebracht. Vijftien fabrieken werden gesloten en het personeelsbestand werd verminderd van 213.000 medewerkers in 1992 tot 206.000 vorig jaar. De afslanking was het grootste in West-Europa en Noord-Amerika.

Het bedrijfsresultaat steeg van 1,81 miljard dollar in 1992 tot 2,19 miljard dollar vorig jaar en de waarde van de orders daalde met 7 procent tot 29,6 miljard dollar. Het dividend over 1993 voor de Zwitserse en Zweedse holdings blijft met 170 miljoen Zwitserse francs elk, op hetzelfde niveau als in 1992.

President-directeur Parcy Barnevik zei vanochtend dat ABB, dat in 140 landen actief is, na een periode van stormachtige groei na de fusie van ASEA en Brown Boveri eind jaren tachtig, nu in een fase van consolidatie en selectieve groei is terechtgekomen.

“De recessie heeft ons eerst in Noord-Amerika en later in Centraal- en Zuid-Europa getroffen. Nu zien wij dat de bodem van de recessie is bereikt in Centraal- en Zuid-Europa en dat in Noord-Europa een groei optreedt die alleen door de export wordt geleid. In Noord-Amerika begint geleidelijk aan een stijging van de industriële investeringen op gang te komen.”

Volgens Barnevik verkeert ABB in een gunstige positie om de groei weer op te pakken als de Westerse industrielanden uit de recessie komen. Door herstructureringen en drastische kostenverlagingen is de produktiviteit van het concern sinds 1990 jaarlijks met 6 procent gestegen, en exclusief aquisities en verkopen van bedrijven werd het personeelsbestand met 40.000 personen, ofwel 25 procent, verminderd. De personeelslasten daalden per saldo licht tot 31,4 procent van de omzetwaarde.

Barnevik zei voor dit jaar een geleidelijke verbetering van de vraag naar industriële produkten te verwachten in Europa en Noord-Amerika, maar ABB zal door de lange termijn die met nieuwe investeringen is gemoeid, pas in 1995 het volle effect van de economische opleving voelen, zei hij.